Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG: ‘sponsorlijst farmaceuten voegt weinig toe’

Artsenorganisatie KNMG schrijft dat het melden van betalingen van de farmaceutische industrie aan artsen kan leiden tot een vertekend beeld. De koepel reageert hiermee op de plannen van minister Ab Klink. Hij wil dat alle betalingen aan wetenschappers openbaar worden gemaakt.
KNMG: ‘sponsorlijst farmaceuten voegt weinig toe’

Volgens minister Klink moet in Nederland in navolging van de Verenigde Staten alle betalingen aan artsen door de farmaceutische industrie op een lijst komen te staan. Hiermee gaat Klink in op de lang bestaande kritiek dat de banden tussen de medische sector en de farmaceuten te innig en ondoorzichtig zouden zijn. Klink praat eerst met de farmaceutische industrie over zelfregulering. Levert dat niets op, dan komt er als het aan de minister ligt een wettelijke regeling.

KNMG Nieuwenhuijzen Kruseman

De KNMG schrijft in reactie op haar site dat transparantie over samenwerking tussen artsen en farmaceuten noodzakelijk is, maar dat zorgconsumenten erdoor het verkeerde beeld kunnen krijgen. KNMG voorzitter Arie Nieuwenhuijzen Kruseman zegt tegen Zorgvisie: “Nu ontstaat het beeld van champagnekoelers en I-pods, terwijl wij als beroepgroep al lange tijd heel serieus bezig zijn met transparantie. Zo melden wij alle transacties in het kader van het Reclamebesluit Geneesmiddelen.” Volgens Nieuwenhuijzen Kruseman is er niets op tegen dat deze lijst met transacties openbaar wordt, mits er ook voldoende begeleidende informatie bij staat. “Als niet duidelijk is dat bepaalde bedragen voor onderzoek of onderwijs bedoeld zijn, ontstaat er weer het verkeerde beeld. Het is de vraag of zo’n lijst de juiste vorm is. In de VS zie je bijvoorbeeld op websites van ziekenhuizen onder de CV’s van de artsen ook de contacten met de industrie genoemd. Zo’n vorm zou ook goed kunnen.” Wat betreft een wettelijke regeling zegt Nieuwenhuijzen Kruseman: “Of nog extra wetgeving nodig is weet ik niet. Als beroepsgroep bieden wij al heel veel openheid.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Inspectie doet invallen bij farmaceuten

Trouw onthult overleg verzekeraars en farmaceuten

NZa: huisartsen verdienen te veel

Orde zet falende artsen op zwarte lijst

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.