Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG wil strengere regels voor zelftests

Thuistests op medische aandoeningen zouden aan veel strengere regels moeten voldoen. Dat stelt artsenorganisatie KNMG in regionaal dagblad BN De Stem. Tests die voortdurend verkeerde uitslagen geven, moeten verboden worden. En de consument moet veel meer worden gestimuleerd na elke test de huisarts te bezoeken.
KNMG wil strengere regels voor zelftests

De KNMG bepleit strengere regels omdat het aanbod van zelftests steeds verder toeneemt, zowel in drogisterijen als op internet. De Gezondheidsraad adviseerde in 2007 al om slechte tests te verbieden. Daar is nooit gevolg aan gegeven.

Codering

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zegt in een reactie op de KNMG dat veel producten al worden gecontroleerd en zonodig uit de markt genomen. Daarbij wordt voornamelijk bekeken of ze zijn voorzien van een Europese codering. Deze geeft aan dat een product aan alle kwaliteitseisen voldoet. Producten waarbij die codering ontbreekt worden in beslag genomen.

Thuistest

Begin dit jaar trad de Inspectie op tegen een aanbieder van een thuistest op aanwezigheid van de Mexicaanse griep. De aanbieder werd beboet en de partij tests in beslag genomen. De test was niet getoetst op geschiktheid voor thuisgebruik, waardoor gebruikers een groot risico liepen dat zij de test niet correct zouden uitvoeren, met als gevolg een grote kans op verkeerde uitkomsten.

Dokter

Zowel KNMG als Inspectie hamert er in de krant erop dat in alle gevallen na een thuistest de dokter moet worden bezocht. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

IGZ heft verscherpt toezicht zelftestproducent op

Verscherpt toezicht op aanbeiders bodyscans

Online zelfhulp wekrt nauwelijks bij ernstige depressie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.