Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Koepels ruziën over succes kraamopleiding

Redactie Zorgvisie
De verkorte opleiding tot kraamverzorgende is een succes en geen mislukking. Dat melden Brancheorganisaties ActiZ, Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) vandaag. Hiermee reageren de koepels op berichtgeving van de beroepsvereniging van Kraamverzorgenden (NBvK). Deze organisatie bracht eerder berichten over misstanden in de opleiding naar buiten.
Koepels ruziën over succes kraamopleiding

De NBvK meldde in de media dat vijftig procent van de kraamverzorgenden in opleiding de studie niet afmaakt. Volgens ActiZ, BTN en ZN gaat het echter om een veel lager percentage van 15 procent uitvallers.

Tekort kraamzorgers

Vakbond Nu ’91 heeft zich achter het standpunt van de NBvK geschaard. Voorzitter Monique Kempff van Nu ’91 legt uit wat volgens de bond mis is met de opleiding. “Het gaat om een mbo-opleiding waar in 2008 1300 studenten aan zijn begonnen. De opleiding is in het leven geroepen om het grote tekort op de arbeidsmarkt op te lossen. Maar door de hoge werkdruk valt de helft van de studenten uit.” Volgens Kempff worden studenten zonder goede opleiding direct ingezet voor een zeer lage stagevergoeding. “We horen van studenten dat ze naar drie gezinnen per dag worden gestuurd. Die ouders zijn helemaal verbaasd als de stagaire al na een paar uur weer weg moet naar een andere klant. Dit werkt demotiverend en daarom houden de studenten er massaal mee op.”

Inventarisatie ActiZ

Brancheorganisatie ActiZ herkent de geluiden die Nu ’91 en de NBvK opvangen niet. “We zijn heel positief over de opleiding”, zegt ActiZ-woordvoerder Esther Dijk. “Ruim 900 nieuw opgeleide kraamverzorgenden zijn deze zomer aan de slag gegaan. De verkorte opleiding blijkt een succesvolle stap om het kraamzorgtekort terug te dringen. We zijn dan ook onaangenaam verrast door de negatieve uitlatingen. Deze berichten zijn apert onjuist.”

Kraamzorg opleiding succesvol

ActiZ en BTN hebben bij hun eigen leden een inventarisatie gedaan over uitval van studenten. “Samen zijn we goed voor zeventig procent van alle kraamzorg. Zorgaanbieders zien slechts 15 procent van de studenten uitvallen. Waar NBvK die vijftig procent vandaan haalt is niet duidelijk. Ze hebben een enquête lopen, maar die is nog niet afgerond.” Volgens Dijk zijn de problemen weliswaar nog niet overal opgelost, maar zien de resultaten van het eerste jaar van de opleiding er over het algemeen veelbelovend uit. “In de regio Rotterdam zijn problemen. Maar die hebben verschillende oorzaken. Zoals de klantenstop van aanbieder Caryn Kraamzorg in Schiedam. De opleiding an sich is een succes.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Studenten vullen tekort kraamzorg op

Kraamzorgveiling mogelijk ten einde

Klink geeft 20 miljoen voor personeelstekort kraamzorg

Achmea geeft Naviva kraamzorg meerjarencontract

2 REACTIES

  1. 50% van 1.300 = 750 mensen extra. Glas bij mij is halfvol. Bij een nieuwe opleiding heb je altijd te maken met opstartproblemen. Ik blijf het zeggen. Ik vind het een grote klaagbende in de zorg. Iedere verandering wordt als eng ervaren. Ik heb jarenlang bij rijksoverheden gewerkt en de profit sector. Wat ik in de zorg tegenkom is echt schrikbarend. Mensen, wees positief en sta open voor veranderingen. Zo niet, ga ergens anders aan de slag of begin je eigen onderneming.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.