Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kort geding kan tijdelijke sluiting Winnersway niet stoppen

Mark van Dorresteijn
De voorzieningenrechter heeft het verzoek van verslaafdenopvang Winnersway om langer open te blijven afgewezen. De instelling spande een kort geding aan tegen de sluiting van het pand. Hiertoe had staatssecretaris Bussemaker opgedragen nadat bekend werd dat de zorg ernstig tekort schoot.
Kort geding kan tijdelijke sluiting Winnersway niet stoppen

Een IGZ-rapport en een aflevering van het actualiteitenprogramma EénVandaag toonde aan dat de zorg bij Winnersway onder de maat was. Daarop gaf de staatssecretaris de zorginstelling twee weken de tijd om zaken op orde te stellen. Toen dat niet gebeurde, droeg zij op tot een tijdelijke sluiting. De opvang mocht weer open, wanneer aan alle voorwaarden voor goede zorg werd voldaan. Daarop spande Winnersway een kort geding aan met het verzoek tot voorlopige voorziening. Indien toegekend, zou de instelling zes weken niet gesloten mogen worden.

Verstreken termijn

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Bussemaker dat de termijn is verstreken waarbinnen Winnersway zelf de sluiting kon realiseren. Omdat de opvang nog steeds niet gesloten is, geeft zij de stichting een laatste kans. De sluiting moet per vandaag voltrokken zijn, anders ziet zij zich genoodzaakt ‘bestuursdwang toe te passen’. Deze dwang houdt in dat het pand fysiek gesloten wordt en de cliënten worden weggehaald.

Overplaatsing cliënten

Ondertussen is het zorgkantoor Zuid-Holland druk bezig de cliënten van Winnersway over te plaatsen. Een eerste poging om de cliënten onder te brengen bij de stichtingen Brijder en Rivierduinen mislukte door een te grote diversiteit en complexiteit aan cliënten. Inmiddels zijn drie andere zorgaanbieders ingeschakeld om de opvang te volbrengen. Bussemaker erkent in de brief dat de klus ‘achteraf bezien ingewikkelder’ was dan in eerste instantie werd gedacht. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Verslaafdenopvang Winnersway moet dicht

Misstanden bij Verslaafdenopvang Winnersway

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.