Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kort geding over huishoudelijke hulp Montferland

Twee inwoners van Montferland van 82 en 83 jaar die sinds 1 januari geen thuishulp meer krijgen, hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente.
Kort geding over huishoudelijke hulp Montferland

De twee senioren kregen tot eind 2014 2,5 tot 3 uur thuishulp per week, meldt dagblad de Gelderlander. Toen dit stopte, heeft het duo bezwaar gemaakt bij de gemeente, maar behandeling van het bezwaar kan nog enkele maanden duren. Daarom vragen ze de rechter om Montferland op te dragen de thuishulp per direct te hervatten, totdat hun bezwaar behandeld is. De voorzieningenrechter doet uitspraak op maandag 9 maart.

Advocaat

Volgens hun raadsman heeft Montferland onvoldoende onderzocht of het stoppen van thuishulp in die specifieke gevallen mogelijk was, zoals de wet voorschrijft. De advocaat van de gemeente betoogde dat Montferland zich wél aan de wet houdt en in beide gevallen voldoende onderzoek heeft gedaan. “Bovendien hebben beide ouderen niet aangegeven dat ze het niet zelf kunnen regelen en betalen”, stelde de advocaat.

Uitspraak

In december 2014 oordeelde de rechter in Groningen dat de gemeente Dantumadeel niet zomaar mag stoppen met het vergoeden van huishoudelijke hulp aan mensen met een beperking of chronische ziekte. Een argument was dat dit niet kan zonder overleg met de mensen die de vergoeding krijgen. De uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor Montferland en andere gemeenten. Ook die hebben mensen met een beperking een brief gestuurd met de mededeling dat hun vergoeding stopt, zonder dat er overleg is geweest.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.