De twee senioren kregen tot eind 2014 2,5 tot 3 uur thuishulp per week, meldt dagblad de Gelderlander. Toen dit stopte, heeft het duo bezwaar gemaakt bij de gemeente, maar behandeling van het bezwaar kan nog enkele maanden duren. Daarom vragen ze de rechter om Montferland op te dragen de thuishulp per direct te hervatten, totdat hun bezwaar behandeld is. De voorzieningenrechter doet uitspraak op maandag 9 maart.
Advocaat
Volgens hun raadsman heeft Montferland onvoldoende onderzocht of het stoppen van thuishulp in die specifieke gevallen mogelijk was, zoals de wet voorschrijft. De advocaat van de gemeente betoogde dat Montferland zich wél aan de wet houdt en in beide gevallen voldoende onderzoek heeft gedaan. “Bovendien hebben beide ouderen niet aangegeven dat ze het niet zelf kunnen regelen en betalen”, stelde de advocaat.
Uitspraak
In december 2014 oordeelde de rechter in Groningen dat de gemeente Dantumadeel niet zomaar mag stoppen met het vergoeden van huishoudelijke hulp aan mensen met een beperking of chronische ziekte. Een argument was dat dit niet kan zonder overleg met de mensen die de vergoeding krijgen. De uitspraak heeft mogelijk gevolgen voor Montferland en andere gemeenten. Ook die hebben mensen met een beperking een brief gestuurd met de mededeling dat hun vergoeding stopt, zonder dat er overleg is geweest.
Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?