Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kraamverzorgenden krijgen loonsverhoging

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De 9.000 kraamverzorgenden in Nederland krijgen in totaal een loonsverhoging van 5,75 procent. Dat meldt de FNV.
kraamverzorgenden krijgen loonsverhoging
iStock

Vrijdag heeft FNV Zorg & Welzijn samen met de vakbonden CNV, Nu’91 en FBZ een onderhandelingsresultaat getekend met brancheorganisatie BO Geboortezorg voor een nieuwe cao kraamzorg. In verband met de zomerperiode wordt het onderhandelaarsakkoord uiterlijk 14 september aan de achterbannen voorgelegd, zodat de leden zich daarover kunnen uitspreken.

Kraamverzorging

FNV-onderhandelaar Feli Escarabajal zegt over het resultaat: ‘De afgelopen jaren hebben vele medewerkers dit mooie vak verlaten. Deze nieuwe cao, die niet tot stand was gekomen zonder de inzet van onze leden, maakt het weer iets aantrekkelijker om als kraamverzorgende aan de slag te gaan en, nog belangrijker, aan de slag te blijven. Maar we zijn er nog niet’. Bo Geboortezorg is blij dat het gelukt is om samen met bovenstaande partijen afspraken te maken die recht doen aan de positie van een sterke en professionele sector voor kraamzorg in Geboortezorg.

Cao

De kraamverzorgenden krijgen een loonsverhoging van 5,75 procent, verspreid over twee jaar. Dat betekent:  1 procent met terugwerkende kracht vanaf 1 april 2018; 1 procent per 1 oktober 2018; 1, procent per 1 januari 2019 en 1,75 procent per 1 mei 2019. De salarissen van de eerste- en tweedejaars kraamverzorgenden in opleiding stijgen met 10 procent.

24 uurswachtdienst

De 24-uurswachtdienst vervalt. Escarabajal: ‘Een bevalling is onvoorspelbaar. Omdat de kraamverzorger wel snel ter plekke moet kunnen zijn, zijn er wachtdiensten. Hiervoor krijgen de kraamverzorgenden nauwelijks iets vergoed. Maar deze dienst verstoort wel de balans tussen werk en privé. Met het laten vervallen van de 24-uurwachtdienst, wordt er een eerste stap gezet om die balans weer te herstellen.’ Ook is afgesproken dat de leeftijdsgrens voor het werken tijdens nachtdienst opschuift naar 57 jaar of ouder.

Ziekteverzuim terugdringen

In het najaar praten alle partijen verder om het vak van kraamverzorgende nog aantrekkelijker te maken voor nieuwe en huidige werknemers. Escarabajal sluit af: ‘Er wordt in het najaar ieder geval een commissie ingesteld die streng gaat toezien op de naleving van de cao. Verder gaan we heldere afspraken maken om ziekteverzuim terug te dringen en duurzame inzetbaarheid van de werknemers te verbeteren. Ook komen er betere afspraken om de werkdruk flink te verminderen en de balans privé/werk meer in evenwicht te brengen.’

Onderhandelaarsakkoord kraamzorg

Lees hier het akkoord: 20180719-onderhandelaarsakkoord-kraamzorg-DEF

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.