Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kritiek op Steven van Eijck als bestuurder LHV

Bart Meijman, voorzitter van de huisartsenkring Amsterdam-Almere, trekt zich terug uit de ledenraad van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Meijman heeft kritiek op de manier waarop bestuursvoorzitter Steven van Eijck leidinggeeft aan de LHV. Dat blijkt uit een brief van Meijman aan de ledenraad van de LHV.
Kritiek op Steven van Eijck als bestuurder LHV

Meijman vindt dat er geen democratie en openheid is binnen de vereniging. De druppel was voor hem de procedure rondom de opvolging van LHV-bestuurslid Jettie Bont. Meijman schrijft: ‘Mede de wijze waarop het bestuur nu, via verkapte coöptatie, een vijfde bestuurslid probeert binnen te loodsen, maakt dat ik me erg verwijderd voel van zo’n vereniging. En helaas heb ik weinig vertrouwen dat de huidige polemiek rondom de wijze waarop bestuursleden gekozen worden op korte termijn veel verandering teweeg gaat brengen. De keuze van een bestuurslid is het hoogste goed in een vereniging. Een bestuur dat daadwerkelijk zijn ledenraad serieus neemt had na zoveel kritiek al meteen aangegeven dat de wijze waarop zij de vervanger van Jetty dachten te regelen, totaal verkeerd is ingeschat.’

Geen huisarts

Een tweede kritiekpunt van Meijman is dat zowel de directeur als de bestuursvoorzitter van de LHV geen huisartsen zijn. ‘Net zoals ik Frank de Grave als geraffineerde belangenbehartiger van de specialisten zie, wordt Steven gezien in deze rol voor de huisartsen. Zolang het over strategische issues gaat geen enkel probleem. Zo gauw het over identiteitsvragen van de beroepsgroep gaat wel een probleem. Hoe kan het dat Steven toch deze rol blijft vertolken? Waarom laten de huisartsen in het bestuur dit toe?’

Oproep aan ledenraad

Aan het einde van zijn afscheidsbrief roept Meijman de ledenraad van LHV op om een nieuw bestuur te benoemen. ‘Ik hang aan de democratische principes van een vereniging. Wordt dit te vaak met voeten getreden dan verzwakt een vereniging. Een bestuur dat zich zo verwijdert van toegewijde leden als mijzelf moet zich serieus beramen op haar keuzes en dit niet zo weg lachen zoals onze voorzitter te vaak placht te doen.’

Reactie Van Eijck

Steven van Eijck reageert desgevraagd op de brief. ‘We hebben een ledenraad met 24 huisartsenkringen en 48 afgevaardigden. Het is jammer als een van hen het niet met ons beleid eens is en opstapt. Bart is een hele goede huisarts, maar kan niet de ledenraad overtuigen van zijn zienswijze. Ik respecteer zijn keuze om op te stappen. Ik bied alle ruimte aan de ledenraad om het gesprek onderling en met mij te blijven voeren.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

LHV zal niet meer met zorgverzekeraars onderhandelen

‘LHV werpt rookgordijn op met uitspraak heup’

Van Eijck: ‘De LHV floreert’

2 REACTIES

 1. Ten aanzien van het beleid van de LHV en de heer van Eijck ben ik altijd buitengewoon helder en open geweest.
  Ook ik heb geprobeerd om op een LHV bijeenkomst face to face kritiek te spuien. Vervolgens diverse e-mails gestuurd naar het LHV Bastion.
  De respons was dusdanig, dat ik er buitengewoon verdrietig van werd. “niet serieus nemen” is de meest fatsoenlijke beschrijving.
  Dapper van Bart Meijman om in het openbaar de vinger op de zere plek te leggen.
  De LHV vaart al jaren een koers, die niet gedragen wordt door de achterban ( met name praktijkhoudende, en dus risicohoudende, huisartsen) . De praktijkhouders vormen een niet onaanzienlijk deel van de LHV achterban ( ik meen 5000 van de 9000 leden) .
  De reden waarom de LHV deze groep heeft laten vallen laat zich slechts raden.
  De LHV faalt al jaren opzichtig in het opkomen voor de belangen van huisartsen ( 20000 Euro korting mevrouw S. , avondspreekuur zonder te praten over randvoorwaarden, LSP/ Zorginfrastructuur, NZa “inkomsten” onderzoeken, NMa optreden, IGZ en de 30 seconden terreur, het überhaupt serieus nemen van NPCF als gesprekspartner, het profileren van de huisarts als alleskunner zonder over randvoorwaarden te onderhandelen, en zo kan ik nog wel even doorgaan) .
  De hoogste tijd om de bezem door de LHV te halen.
  Dat zou vele, vele jaren te laat zijn, maar beter laat dan nooit.
  De vis begint te rotten vanaf de kop.
  En de LHV ruikt niet zo lekker de laatste tijd.

 2. Lees alle reacties
 3. DVan Eijck is een extensie van een generatie politici die met vooringenomenheid en parte arrogantie meent te kunnen optreden. Niet het belang van de publieke zaak, maar het eigenbelang en de eigen carrriere staat voorop. Misschien nog kwalijker is hoe de beide bestuursleden het grootste goed van de (huis)artsenij te grabbel gegooid hebben: meewerken aan het LSP/VZVZ-gebeuren. Strategische blunders om een kernwaarde van de artsenij uit te verkopen zonder de aperte tegengeluiden uit de huisartsenij ook maar even te wegen. De eer aan jezelf houden en…

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.