Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kuipers: desnoods specialisten in loondienst voor passende zorg

Redactie Qruxx
Als de medisch-specialistische bedrijven (msb’s) niet voldoende meewerken aan de agenda voor passende zorg, dan gaan alle medisch specialisten over twee jaar in loondienst. Minister Ernst Kuipers van VWS bereidt daarvoor wetgeving voor. De NZa gaat het verbeterpotentieel van msb’s voor passende zorg in kaart brengen, schrijft Kuipers in een Kamerbrief.

Het vorige kabinet had al plannen om de medisch specialisten in loondienst te nemen. De landsadvocaat is daar kritisch over in een onderzoek dat een jaar geleden is gepubliceerd. Hij stelt dat er een betere onderbouwing nodig is. Minister Kuipers gaat dat ook doen.

Passende zorg en loondienst

De minister plaats het loondienstverband in de bredere context van passende zorg. Hij wijst erop dat het vorige kabinet twee redenen had om specialisten in loondienst te doen: bevordering van gelijkgerichtheid in ziekenhuizen en kostenbeheersing. Kuipers voegt daar nog een derde aan toe: de beweging naar passende zorg in gang zetten en houden.

Perverse prikkels msb’s

Kuipers wil niet dat de msb’s zich laten leiden door perverse financiële prikkels die de keuze voor de meest zinnige en effectieve behandeling belemmeren. De belangen van msb’s mogen ook de samenwerking tussen ziekenhuizen niet in de weg staan.

Monitor NZa

Daarom laat hij de NZa “nauwgezet monitoren” of msb’s in voldoende mate meewerken aan passende zorg. Het Kwaliteitskader Passende Zorg en afspraken in het integraal zorgakkoord (IZA) zullen daarbij een belangrijke rol spelen. VWS en NZa bekijken de komende periode samen welke indicatoren geschikt zijn voor monitoring. “In ieder geval zal de NZa de voortgang monitoren op de financiële afspraken zoals het gebruik van het verdeelmodel dat msb’s hanteren en de doorvertaling van de afspraken tussen ziekenhuis, zorgverzekeraar en msb alsmede op de bestuurbaarheid met aspecten als inrichting van de governance en mogelijke belemmeringen daarvan”, schrijft Kuipers.

Verbeterpotentieel msb’s

De NZa zal in 2023 een rapport maken over de stand van zaken en het verbeterpotentieel van msb’s in kaart brengen. In 2024 zal de NZa beoordelen in hoeverre het verbeterpotentieel in 2023 is gerealiseerd. In 2025 is het volledige beeld over de jaren 2023-2024 gereed. Als msb’s onvoldoende meewerken, dan wacht loondienst.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.