Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Kunstheup met cement is beter voor jongeren’

Mark van Dorresteijn
Enkele honderden jongeren moeten jaarlijks hun heupgewricht laten vervangen door een prothese. Het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen heeft een groep patiënten jonger dan 30 jaar tien jaar lang gevolgd na hun eerste operatie en komt tot de conclusie dat een kunstheup die met botcement wordt vastgeklonken aan het bekken, voor jongeren beter werkt dan andere, momenteel veelgebruikte oplossingen als de zogeheten sportheup.
'Kunstheup met cement is beter voor jongeren'

Elke kunstheup is op den duur aan vervanging toe, liet het ziekenhuis woensdag weten. Een kunstgewricht dat met botcement is vastgemaakt, blijkt veel langer mee te gaan dan andere, moderne prothesen. “Dat is vooral voor jongeren die veel actiever zijn en hun nieuwe heup veel meer belasten van groot belang”, zegt orthopeed Wim Schreurs van het UMC. Na tien jaar had 83 procent van de in het UMC geopereerde jongeren nog helemaal geen klachten en konden een prijzige nieuwe operatie en pijnlijke fysiotherapie daarna worden uitgesteld.

Een versleten heupgewricht komt onder oudere mensen zeer regelmatig voor. Jongeren kunnen er echter ook last van krijgen, als ze bijvoorbeeld reuma hebben of de ziekte van Perthes, waardoor de heupkop geen bloed krijgt. Daarnaast neemt volgens het UMC het aantal jongeren toe dat het heupgewricht onherstelbaar beschadigt bij een ongeval. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. ja sorry hadden zij mij die ook maar gegeven maar nee er was met mij niets aan de hand bovendien ik was te jong 47 jaar maar ja daar vraag je toch niet om ik wel op aan dringen twee nieuwe heupen gehad maar zit nu in de rolstoel en dat is ook niet wat
    nu klaag je over de knie veel pijn en wordt er tegen je gezegt het is versleten maar kan er niets mee. en dan vraag van waarom steeds weer en krijgt je het zelfde antwoordt dus blijf maar zitten met de pijnelijke knie het is niet eerlijk mensen die kunnen lopen die worden wel geholpen het is bedroeft de ouderen worden ook niet meer geholpen het klopt daar allemaal niets van

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.