Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Kwaliteitsbeloning ziekenhuis goede zaak’

Mark van Dorresteijn
Schippers vindt het een goed idee dat verzekeraars ziekenhuizen een financiële bonus geven wanneer de kwaliteit verbetert. Dat schrijft de minister in antwoord op Kamervragen van de SP-Kamerleden Henk van Gerven en Renske Leijten.
‘Kwaliteitsbeloning ziekenhuis goede zaak’

Van Gerven en Leijten stelden de vragen naar aanleiding van een bericht op Omroep Brabant. In het bericht staat dat het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven meer geld krijgt van zorgverzekeraar CZ als de kwaliteit van de zorg op de afdeling cardiologie verbetert. De SP’ers vragen zich af wat Schippers ervan vindt dat een verzekeraar een bonuscultuur introduceert in de operatiekamer.

Belonen van kwaliteit

‘De afspraken die CZ heeft gemaakt met het Catharina Ziekenhuis zijn bedoeld om het verbeteren van de kwaliteit extra te belonen’, legt Schippers uit. ‘Als het ziekenhuis erin slaagt het aantal wondinfecties, heroperaties of sterfgevallen te verminderen dan krijgt het ziekenhuis extra betaald, maar als de kwaliteit afneemt dan moet het ziekenhuis juist terugbetalen.’ Het gaat volgens de minister dus niet om een bonus voor de cardiologen, maar om extra budget voor het ziekenhuis dat gebruikt wordt om de zorg te verbeteren. De afspraken betekenen ook niet dat in het Catharina Ziekenhuis de kwaliteit niet op orde is. ‘Van zorgverzekeraar CZ begrijp ik dat ze deze afspraken met het Catharina Ziekenhuis juist maken omdat dit ziekenhuis volgens hen een heel goed hartcentrum heeft.’

Van kwantiteit naar kwaliteit

Volgens Schippers is in deze situatie sprake van een beweging van betalen voor kwantiteit naar betalen voor kwaliteit. ‘Belonen van kwaliteit is zeker een goede ontwikkeling en kan ook bijdragen aan meer doelmatige zorg door minder complicaties en/of minder heroperaties. De bonus komt niet ten goede aan individuen maar aan de zorg in het ziekenhuis.’

2 REACTIES

  1. Ik vind dat zorgverzekeringen moeten doen waar ze voor bedoeld zijn; premies innen en verzekerde zorg vergoeden. De rest van hun activiteiten, bijv. zich bemoeien met ziekenhuiszorg, komt voort uit drang naar de macht in de zorg. Jammer dat dit beleidsbepalende mensen in grote organisaties eigen is. Bijvoorbeeld door ziekenhuizen afhankelijk van je te maken die dan gaan kruipen om maar die bewuste kwaliteits-kwalificatie te krijgen.

  2. Lees alle reacties
  3. de vraag is natuurlijk wel wiens oordeel over welke kwaliteit bepalend is voor deze bonus. voor de zorgverzekeraar zijn, gezien diens budgetverantwoordelijkheid, intussen heel andere indicatoren daarvoor bepalend dan voor de patiënt, voor wie bereikbaarheid, beschikbaarheid en toegankelijkheid in de eigen omgeving vaak zeker zo belangrijk zijn als medisch-technische indicatoren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.