Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laatste drie ggz-instellingen leveren wachttijden aan

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De drie ggz-instellingen die een aanwijzing kregen opgelegd van de Nederlandse Zorgautoriteit hebben hun wachttijden voor 31 juli aangeleverd aan Vektis. Daarmee hebben ze voldaan aan de aanwijzing en voorkomen zij dat de NZa de naam van hun instelling openbaar maakt.
Ggz-instellingen leveren wachttjiden aan bij NZa
Fotolia.

De zorgaanbieders tikte de drie ggz-instellingen op de vingers omdat zij de afgelopen twee maanden geen wachttijdinformatie hadden aangeleverd aan Vektis.

NZa

In eerste instantie heeft de NZa haar toezicht toegespitst op alle instellingen die nog nooit hum wachttijden aanleverden. Bij elkaar voorzien de ggz-instellingen bij elkaar 80 procent van de ggz-zorg.  Daarmee zijn zij een belangrijk onderdeel in de aanpak van de wachttijden in de ggz. Nu ook de laatste drie ggz-instellingen minstens één keer hun wachttijdgegevens hebben aangeleverd, is voor het grootste deel van de ggz inzichtelijk waar de wachttijden te lang zijn en waar patiënten wel op tijd terecht kunnen. Instellingen moeten maandelijks wachttijdgegevens blijven aanleveren, zodat deze informatie actueel blijft.

Vrijgevestigden

Vanaf nu gaat de NZa de vrijgevestigde ggz-aanbieders onder de loep nemen. Zij leveren 20 procent van de ggz-zorg. Van de vrijgevestigden stuurt 29 procent geen wachttijdinformatie toe.  Volgens de NZa zijn hier soms goede reden voor. Zo zijn er aanbieders bij die alleen jeugd-ggz leveren. Dit valt niet onder de aanleverplicht. Ook zijn er aanbieders zich als zzp’er laten inhuren door instellingen of vrijgevestigden en hierdoor zelf geen wachttijd registreren. Op dit moment worden de vrijgevestigden die niet hoeven aan te leveren uit de bestanden van Vektis verwijderd.

Wachttijden ggz

De NZa benadert deze zomer alle vrijgevestigden die geen wachttijdgegevens hebben aangeleverd in juli 2018 en daartoe wel verplicht zijn. Naar verwachting zal het aanleverpercentage fors zal stijgen, zeker wanneer het bestand is opgeschoond. In oktober bepaalt de NZa het vervolgtraject bij vrijgevestigden.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.