Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lagere overhead door coöperatief bestuursmodel

Redacteur Zorgvisie
TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) in Twente werkt sinds drie jaar met een coöperatief bestuursmodel. Dat betekent dat cliënten/bewoners en medewerkers het beleid maken en dat de overheadkosten zijn gedaald.
fred_schrander_foto_linkedin.jpg
Foto: Fred Schrander

‘De kern van het coöperatieve bestuursmodel is dat iedereen die waarde toevoegt aan het leven van patiënten verantwoordelijkheid en zeggenschap krijgt’, vertelt Fred Schrander. Drie jaar geleden sloot hij een convenant met de cliënten/bewoners, mantelzorgers en de medewerkers van de organisatie. Er werden over en weer prestatiecriteria afgesproken. Dit leidt er bijvoorbeeld toe dat de adviesraden dit jaar mede bepalen of het contract met de bestuursvoorzitter wordt verlengd. De afgelopen jaren hebben de medewerkers van de organisatie voor ouderenzorg, thuiszorg en revalidatiezorg een ontwikkeltraject doorlopen. Er is gewerkt aan een cultuurverandering waarin openheid, transparantie en vertrouwen bovenaan staan.

Het coöperatieve bestuursmodel voor TMZ is ontwikkeld door Schrander in samenspraak met prof. Gert van Dijk van Nyenrode Business School. Schrander is bij hem afgestudeerd op het onderwerp. Van Dijk  was ten tijde van de ondertekening van het convenant (2014) tevens voorzitter van de raad van toezicht a.i. van TMZ.

De VAR (Verzorgende & Verpleegkundige Adviesraad), de Multidisciplinaire adviesraad (voor artsen, geestelijk verzorgers, paramedici en psychologen) en de Cliëntenraad hebben invloed op zorginhoudelijk beleid en op strategisch beleid. ‘Zij doen beleidsvoorstellen en ze toetsen of het beleid in de praktijk wordt waargemaakt. Op deze manier is er gelijk draagvlak voor beleidswijzigingen,’ aldus Schrander. De raden hebben ook onderling overleg.

Lage overhead
Volgens de bestuursvoorzitter van TMZ heeft de nieuwe aanpak geleid tot meer betrokkenheid van het personeel. En hij huurt minder externe adviseurs in. ‘Bijkomend voordeel is dat we een heel lage overhead hebben, namelijk 7 procent van de totale kosten. Nadeel is dat deze manier van werken veel overleg vraagt. Het is erg arbeidsintensief,’ zegt de bestuursvoorzitter.

Hij claimt een grotere betrokkenheid van familieleden van cliënten. ‘Als je zegt dat je transparant bent, moet je dat waarmaken. Je moet doen wat je belooft. Op die manier ontstaat betrokkenheid en creëer je vertrouwen. De familie van een cliënt nodigen we in een vroeg stadium uit om afspraken te maken over de zorg en de communicatie. En we stimuleren dat ze in onze huizen mee gaan helpen. Onze aanpak heeft ertoe geleid dat we meer dan genoeg vrijwilligers hebben en dat veel familieleden uit zichzelf actief mee helpen.’ (Red. – 1300 vrijwilligers, 1900 medewerkers).

Geschikt voor elke rechtsvorm
Volgens de TMZ-bestuursvoorzitter kan elke zorginstelling het model overnemen. ‘Het coöperatieve bestuursmodel is geschikt voor elke rechtsvorm. Het is geen juridisch meebesturen maar het zorgt voor meer betrokkenheid en eigenaarschap’, zegt de bestuursvoorzitter. Zelf werkt hij elke maand een dienst mee. ‘Je moet zelf het voorbeeld geven. Inmiddels heb ik 25 diensten meegedraaid.’

Fred Schrander is spreker op het congres Professioneel Zorgbestuur. Op dit congres wordt eveneens bekendgemaakt wie de nieuwe Zorgmanager van het Jaar is. Lees meer over het congres

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.