Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Lagere schadevergoeding voor vertrekkend bestuurder’

Mark van Dorresteijn
De schadevergoeding die vertrekkende bestuurders krijgen moet omlaag. Om dat mogelijk te maken, ontwikkelt minister Schippers beleid.
‘Lagere schadevergoeding voor vertrekkend bestuurder’

Schippers zegt bezig te zijn met beleid in antwoord op Kamervragen van Renske Leijten (SP). De vragen gaan over Constant van Schelven, voormalig bestuursvoorzitter van zorgorganisatie Aafje, die een wachtgeldregeling van 630.000 euro heeft. Volgens de boekhoudkundige regels zijn instellingen verplicht om in het jaar dat het arbeidsovereenkomst eindigt, het maximaal mogelijk bedrag in het jaarverslag op te nemen dat de bovenwettelijke regeling kan gaan kosten. Dat zorgt ervoor dat het bedrag voor 630.000 in de boeken staat. De minister benadrukt dat het bedrag aan anticumulatieregels (regels die opeenstapeling voorkomen) onderhevig is waardoor de kosten uiteindelijk lager uit zullen vallen. ‘In de praktijk blijkt dat er altijd weer sprake is van andere inkomsten van de wachtgeldgerechtigden waardoor de totale kosten uiteindelijk lager uitvallen dan in eerste instantie is gereserveerd.’

Wet normering topinkomens

In de WNT die per 1 januari 2013 van kracht is gegaan, geldt een eventuele ontslagvergoeding van een jaarsalaris met een maximum van 75.000 euro. De vrijheid van een rechter om een bedrag te bepalen als schadevergoeding bij een geschil over de beëindiging van een arbeidsovereenkomst, is daarmee niet ingeperkt. Een regeling voor bovenwettelijke aanvulling op de WW valt evenwel buiten de genormeerde beëindigingsvergoeding. In de casus Aafje zijn volgens Schippers de geldende regels toegepast.

Vermijdbare kosten

Leijten vraagt of het geld niet besteed moet worden aan de zorg, maar Schippers vindt dit te kort door de bocht. ‘In de exploitatie van een zorginstelling zitten tal van soorten kosten. Die hoeven op het eerste oog niet meteen iets met zorg te maken te hebben, bijvoorbeeld software voor tekstverwerking en de kosten van een tuinman. Zo ook de kosten van personeel: om een zorginstelling draaiend te houden zijn er meer functies die nodig dan alleen verplegende en verzorgende functies.’ Wanneer bestuurders elkaar opvolgen kan er sprake zijn van overgangskosten. Dit zijn onvermijdelijke kosten om de zorg te kunnen blijven verlenen. ‘Maar’, stelt Schippers, ‘alle onvermijdbare kosten moeten natuurlijk ook echt onvermijdbaar zijn anders is er sprake van verspilling. Er liggen hier geen feiten en omstandigheden voor om te kunnen concluderen dat er in deze casus sprake is van vermijdbare kosten.’ Om dat tegen te gaan is Schippers samen met sociale partners aan het kijken naar beleid om deze verspilling te voorkomen.

Topinkomens

Verdienen zorgbestuurders te veel of juist te weinig? Over die vraag lopen de meningen uiteen. Zorgvisie volgt de discussie op de voet en verzamelt de artikelen in dit dossier.
Bekijk het dossier

1 REACTIE

  1. Schadevergoedingen? Als je het goed gaat blijf je bestuurder, de instelling heeft hier uiteraard baat bij. Als de RvT en de organisatie afscheid wil nemen heeft u blijkbaar het niet goed gedaan en mist u de competenties om het bedrijf te leiden. Neem uw verlies en erken dat u niet capabel was. Dit geldt voor alle werknemers en in mijn visie ook voor de bestuurders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.