Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lareb vist naast het net

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Lareb mag geen bijwerkingen van implantaten en hulpmiddelen inventariseren. Minister Schippers vindt het geen goed idee. Dat meldt zij in een brief aan de Tweede Kamer.
Lareb vist naast het net
Foto: Wikipedia

Implantaten

Mensen die problemen ervaren van hun implantaten of hulpmiddelen, kunnen nu nergens met hun klachten terecht. Dat liet patiëntenfederatie NPCF in augustus weten op basis van een meldactie. De NPCF suggereerde dat het Lareb daarvoor de geëigende instantie zou kunnen zijn. Lareb-voorzitter Agnes Kant zei toen tegen Zorgvisie dat een heel goed plan te vinden.

Lareb

De taak van het Lareb is het landelijk signaleren van risico’s van het gebruik van geneesmiddelen en vaccins in de dagelijkse praktijk en het verspreiden van kennis hierover. Hiervoor ontvangt het Lareb subsidie van het ministerie van VWS. Volgens Kant ligt de kracht van het Lareb in registratie en analyseren. Dit in tegenstelling tot het landelijk implantatenregister dat dit jaar is opgericht. Kant: ‘Dat register registreert alleen ‘wie heeft wat’.

LMK

Maar minister Schippers heeft een ander meldpunt op het oog.  Zij wil het in 2014 gestarte Landelijk Meldpunt Zorg verder optuigen. Volgens de minister omdat het meldpunt direct actie kan ondernemen als de klachten verder strekken dan over het hulpmiddel of implantaat alleen. Calamiteiten en ernstige klachten worden doorgezet naar de Inspectie voor de gezondheidszorg. Bovendien staat bij het LMK de burger centraal en is het Lareb niet gericht op klachtafhandeling. Meldingen verlopen elektronisch en contact met burgers is er niet.

Multidisciplinaire werkgroep

Schippers wil ‘de bestaande structuren niet belasten met een extra meldpunt’. Wat ze wel doet, is een multidisciplinaire werkgroep inrichten die de meldingen bij het LMK ‘dieper kan duiden’. De werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van het RIVM, Lareb en Igz, mogelijk ook zorgverleners. Bevindingen van de werkgroep kunnen dan duiden als ‘bron voor het risicogestuurd toezicht’ door de Igz.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.