Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Laurentius: meer omzet met zelfde formatie

Redacteur Zorg+Welzijn
Een positief exploitatieresultaat van vijf miljoen euro. Daarmee sluit Laurentius Ziekenhuis in Roermond het jaar 2011 af. De omzet stijgt in drie jaar met 13 miljoen. Nieuwbouwplannen zijn bijna rond.
Laurentius: meer omzet met zelfde formatie

“Twee jaar geleden moesten we nog 40 mensen ontslaan vanwege noodzakelijke ombuigingen,” aldus bestuursvoorzitter Jack Thiadens. Wij zijn toen begonnen met de uitvoering van een kwaliteitsprogramma. De omzet wordt gekoppeld aan de inzet van mensen, de ontwikkeling van een goed zorgpad en de kwaliteit van zorg wordt per afdeling gemonitord. Dat heeft ertoe geleid dat we meer omzet hebben gemaakt met dezelfde formatie.” Volgens Thiadens is de inzet van de medewerkers hierin de belangrijkste oorzaak voor het positieve exploitatieresultaat van vijf miljoen euro in 2011.

Solvabiliteit

Laurentius, een middelgroot ziekenhuis regio Roermond, behaalde een resultaat van 5 miljoen euro bij een stijgende jaaromzet in drie jaar van 102 naar circa 115 miljoen euro. Deze positieve financiële afsluiting van 2011 zorgt voor een toename van de solvabiliteit van 14 procent (2010) naar ruim 18 procent. Dat zegt iets over de verbetering in de verhouding van eigen vermogen en vreemd vermogen en de financiële buffer.

Nieuwbouw

Het bestuur van het Laurentius Ziekenhuis kondigt aan in het najaar met nieuwbouw te beginnen, waarmee een investering van 100 miljoen euro is gemoeid. Dat brengt financiële risico’s met zich mee, erkent Thiadens. “Om de risico’s te spreiden, splitsen we de nieuwbouw in twee fases: een nieuwbouwdeel en de renovatie van het huidige ziekenhuis.” Volgens de bestuursvoorzitter is het belangrijk dat de investeringen terugverdiend worden uit de goede exploitatie in de komende jaren. “Als in de toekomst zorgverzekeraars selectief contracten afsluiten met zorgaanbieders, dan kunnen wij daarop inspelen, door mensen flexibel in te zetten op afdelingen waar meer zorgaanbod nodig is.” (Zorgvisie – Carolien Stam, foto: ANP Lex van Lieshout)

Lees ook:

Omzet Flevoziekenhuis groeit stevig

Umc’s verliezen kwart omzet

Ziekenhuisomzet stijgt harder dan de zorgvraag

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.