Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Laurentius Ziekenhuis eist openheid NMa

Mark van Dorresteijn
Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond heeft de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gevraagd om onmiddellijke openbaarmaking van het besluit om de fusie tussen de ziekenhuizen Orbis in Sittard en Atrium in Heerlen goed te keuren.
Laurentius Ziekenhuis eist openheid NMa

‘Bijna twee weken geleden is een persbericht uitgestuurd maar het eigenlijke besluit en de exacte toezeggingen over het prijsplafond zijn nog steeds niet openbaar. Zolang het Laurentius Ziekenhuis niet weet wat in het besluit staat, kan het niet reageren. We willen weten waar we aan toe zijn. Dan kunnen we kijken of we in beroep gaan’, zegt advocaat Cees Dekker die het ziekenhuis uit Roermond vertegenwoordigt.

Ernstige zorgen

In een brief aan het bestuur van de NMa schrijft Dekker dat het Laurentius Ziekenhuis zich “ernstig zorgen maakt” over de effecten van de toezeggingen op haar eigen bedrijfsvoering. De vrees is dat de concurrentieverhoudingen in Zuid- Limburg worden verstoord. ‘Gaat men uit van het huidige prijsniveau of van het gemiddelde landelijke prijsniveau in het b-segment zoals dat eerder voor de Zeeuwse ziekenhuizen is afgesproken? Dat maakt nogal wat uit voor de concurrentieverhoudingen. Ook de manier waarop wordt geïndexeerd is onduidelijk’, aldus Dekker. Ook is er onduidelijkheid over het verplichtende karakter van de toezeggingen en de wijze waarop het toezicht wordt uitgeoefend.

Prijsplafond

Het Laurentius Ziekenhuis en ook het Academisch Ziekenhuis Maastricht kijken met argusogen naar de ontwikkelingen in Sittard en Heerlen. Orbis heeft de afgelopen jaren miljoenen euro’s aan achtergestelde leningen en subsidies gekregen om te voorkomen dat het ziekenhuis failliet gaat. De vrees is dat het prijsplafond dat is afgesproken het fusieziekenhuis in staat zal stellen om de komende jaren te hoge prijzen te vragen en de andere ziekenhuizen uit de markt te concurreren. (Zorgvisie – Eric Bassant)

3 REACTIES

 1. Aparte laatste zin van het artikel: ” het fusieziekenhuis in staat zal stellen om de komende jaren te hoge prijzen te vragen en de andere ziekenhuizen uit de markt te concurreren”.
  De zin met hogere prijzen vragen (aan zorgverzekeraars) en concurreren met andere ziekenhuizen klinkt niet als logische marktwerking.

 2. Lees alle reacties
 3. Interessant. Bekend was dat de NMa het neo-liberale knokploegje van Schippers, c.q. VWS was.
  Nou blijkt het knokploegje ook nog eens niet-transparant.
  Ik zeg: de banden tussen Satudarah en de NMa moeten echt eens goed onderzocht worden.
  ( Maarrrrrrr…. euhm….. wie doet dat? )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.