Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Leg zeggenschap werktijden bij werknemers’

Redacteur Zorgvisie
Met medewerkers en organisatie onderzoeken hoe zeggenschap over de werktijden in de gehandicaptenzorg lager in de organisatie kan worden gelegd. Dat is het doel van het Praktijknetwerk arbeidstijden en roosteren, een project van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) en vakbonden FNV, CNV, NU'91 en FBZ.
Werktijden-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Volgens de partijen krijgen niet alleen cliënten, maar ook zorgmedewerkers steeds meer eigen regie met de daarbij horende verantwoordelijkheden. Daarbij zijn de werktijden belangrijk, omdat medewerkers op zoek zijn naar een balans tussen werk en privé. De VGN en de vakbonden startten daarom het Praktijknetwerk arbeidstijen en roosteren, van waaruit in drie gehandicaptenzorgorganisaties pilots worden gedaan met zeggenschap over de werktijden.

Pilots met zeggenschap
Medewerkers kijken tegenwoordig anders tegen werktijden aan dan een paar jaar geleden, schrijft de VGN. Dat komt volgens de partijen doordat er maatschappelijke veranderingen hebben plaatsgevonden, waardoor de zorg andere eisen stelt aan medewerkers. Zo moeten ze vaker op meerdere locaties werken en krijgen ze met complexere doelgroepen te maken. Doordat de administratieve lasten daarnaast zijn toegenomen, is hun blik op de werktijden veranderd. Medewerkers willen meer zeggenschap, zodat ze onder andere de balans tussen werk en privé kunnen bewaken. In klankbordmeetings met 25 andere organisaties uit de gehandicaptenzorg bespreken de drie pilotorganisaties hoe ze de verplaatsing van de zeggenschap gaan aanpakken. De pilots lopen nog tot september, daarna is het de bedoeling dat de deelnemers hun ervaringen landelijk gaan delen, zodat ook andere organisaties kunnen leren de zeggenschap te verleggen.  

Dossier Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.