Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Leon van Halder overleden

Eindredacteur
Leon van Halder is overleden. Hij was tot voor kort voorzitter van de raad van bestuur van het Radboudumc. Enkele weken geleden legde hij zijn functie neer vanwege ziekte.
Pag10 13 Interview Vanhalder
Leon van Halder, bestuursvoorzitter Radboudumc. Foto: Paul Tolenaar

Het Radboudumc heeft het verdrietige nieuws bekendgemaakt. ‘Raad van bestuur, raad van toezicht en medewerkers van het Radboudumc zijn zeer geraakt door zijn overlijden. Hoewel we wisten dat hij zeer ernstig ziek was, komt dit bericht voor ons allemaal toch nog sneller dan verwacht. Ons medeleven gaat uit naar zijn vrouw, dochters en andere naasten. We wensen hun veel sterkte met dit verlies.’

Leon van Halder (1955) was sinds april 2015 voorzitter van het Radboudumc. ‘Onder zijn bezielende leiding ontwikkelde het Radboudumc zich steeds verder tot een voorloper in de gezondheidszorg van de toekomst, met als sleutelwoorden persoonsgerichtheid, innovatie en samenwerken in netwerken’, aldus het umc.

Openbaar bestuur

Voor zijn aantreden als ziekenhuisbestuurder, vervulde onderwijskundige Van Halder een keur van functies in openbaar bestuur. Zo was hij onder meer directeur-generaal bij de ministeries van Binnenlandse Zaken, VROM en VWS. In 2013 werd hij op dit laatste ministerie benoemd tot secretaris-generaal, de hoogste ambtelijke functie. In deze hoedanigheid was hij nauw betrokken bij de totstandkoming van het hoofdlijnenakkoord met de ziekenhuizen, universitair medisch centra, patiëntenverenigingen en zorgverzekeraars. Stichting Overheidsmanager van het Jaar riep hem in 2013 uit tot overheidsmanager van het jaar. Op grond van zijn gezaghebbende positie in het zorgveld stond Van Halder de laatste jaren ook hoog genoteerd in de Skipr 99.

Afgelopen november stond nog een uitgebreid interview in Zorgvisie magazine met Van Halder.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.