Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Levenseindekliniek officieel gestart

Mark van Dorresteijn
Zes gespecialiseerde ambulante teams van een arts en een verpleegkundige gaan sinds 1 maart bij mensen die niet verder willen leven, thuis euthanasie toepassen. Het gaat om mensen die volgens de criteria onder de euthanasiewet vallen, maar zich bijvoorbeeld door de eigen arts niet serieus genomen voelen in hun stervenswens.
Levenseindekliniek officieel gestart

De teams worden vanuit Den Haag aangestuurd en opereren landelijk. Wanneer de patiënt door omstandigheden niet thuis kan overlijden, is dat vanaf medio dit jaar ook in de kliniek mogelijk. Mensen kunnen volgens de Nederlandse Vereniging voor een vrijwillig levenseinde (NVVE) niet in een opwelling besluiten tot hun zelfgekozen dood. Ze moeten een langdurige intakeprocedure doorlopen waarbij artsen beoordelen of de wens tot euthanasie vrijwillig en weloverwogen is, en er sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden. De wet schrijft deze criteria voor. Indien mogelijk zoekt de kliniek de samenwerking met de eigen huisarts van de patiënt om te bekijken of deze uiteindelijk toch de euthanasie zou willen uitvoeren.

Veel belangstelling

De NVVE liet eind vorig jaar al weten dit jaar te beginnen met de Levenseindekliniek. De vereniging verwacht op basis van schattingen ongeveer duizend verzoeken per jaar voor euthanasie aan huis te krijgen. Officiële aanmeldingen heeft de kliniek nog niet omdat aanmelden voor 1 maart niet mogelijk was. Inmiddels hebben al wel circa zeventig mensen aangegeven dat ze op de wachtlijst willen voor de Levenseindekliniek. Maar pas vanaf vandaag mogen belangstellenden zich echt inschrijven.

Doelgroep

Vroeger kwam het er in de praktijk op neer dat vooral kankerpatiënten die uitbehandeld waren, in aanmerking kwamen voor euthanasie. Volgens de NVVE kunnen ook beginnend dementerenden en chronisch psychiatrische patiënten een beroep doen op de euthanasiewet.

(Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter)

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Jammer dat er nog steeds artsen zijn die de wensen van hun patiënten niet serieus nemen. Uitstekend initiatief; prachtig om te zien dat er mensen in Nederland zijn die wel serieus naar deze groep mensen luistert. Ik hoop dat als ik onverhoopt ooit in een dergelijke situatie terecht kom, mij deze optie nog rest.

  3. ‘Verlicht mijn pijn en angsten, en … laat me gaan…’, zei een patiënte toen een arts met haar in gesprek was. De patiënte reageerde hiermee op het voorstel van de arts om nóg een keer te opereren. Twee maanden geleden was ik bij dit gesprek, ik herinner me het als de dag van gisteren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.