Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LHV: ‘Huisartsinformatiesystemen boeken vooruitgang op e-health gebied’

Redacteur Zorgvisie
De ontwikkeling van huisinformatiesystemen heeft zeker niet stilgestaan. Uit onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging blijkt dat alle leveranciers van huisartsinformatiesystemen de afgelopen twee jaar een verbeterslag hebben gemaakt. Vooral op het gebied van e-health zijn er grote verbeteringen te zien.
e-health verpleegkundigen onderzoek promotieonderzoek
Foto: AdobeStock

Voor het onderzoek heeft de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de huisinformatiesystemen (HIS) vergeleken op een paar honderd functionaliteiten. De HIS-leveranciers hebben zelf aangegeven welke wijzigingen er hebben plaatsgevonden sinds het onderzoek uit 2016.

Verbeteringen op e-health gebied

Op veel van de van de functionaliteiten komen de systemen overeen. Om duidelijk te maken waar nu precies verschillen in zitten, heeft het LHV een overzicht gemaakt van onderscheidende kenmerken. De huisartsinformatiesystemen kunnen per kenmerk een onvoldoende, voldoende of goed scoren. Omdat niet elke functionaliteit even zwaar weegt voor de eindgebruiker, zijn deze kenmerken gecategoriseerd naar mate van belang. Men kan zien welke systemen goed scoren op belangrijke functionaliteiten. Tevens is aangegeven waar er verschillen zijn ten opzichte van de score uit 2016. Het onderzoek richtte zich op de registratie van het patiëntendossier, e-health, rapportage en managementinformatie, gegevensuitwisseling, wet- en regelgeving, apotheekhoudende praktijk en techniek, beheer en ondersteuning.

Op 1 tot maximaal 11 kenmerken is het oordeel verbeterd naar een ‘Goed’. Voornamelijk op het vlak van e-health laten de huisartsinformatiesystemen verbeteringen zien. Zo delen huisartsen vaker het medisch dossier van patiënten ten opzichte van 2016 vaker en worden er meer digitale toepassingen ingezet door huisartsen. Een voorbeeld daarvan is een app die iemand thuis kan monitoren.

Negen huisartsinformatiesystemen

De onderzoeksdata zijn aangeleverd door de HIS-leveranciers in het najaar van 2017. In juli 2018 hebben de leveranciers bevestigd dat de resultaten die zij hebben aangeleverd nog steeds kloppen. Negen HIS’en hebben deelgenomen aan het onderzoek. De deelnemende huisartsinformatiesystemen op een rijtje:

  • OmniHis Scipio – OmniHis
  • Promedico ASP – Promedico
  • Promedico VDF – Promedico
  • TetraHIS – Tetra
  • WebHIS Zorgdossier – CGM
  • CGM Huisarts – CGM
  • CitoLive – Cito Medical Systems
  • Medicom – PharmaPartners
  • MicroHIS X – DXC Technology

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.