Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Liberale partijen vallen medisch–ethisch punten kabinet aan

MAARSSEN – De liberale oppositie heeft de aanval geopend op het nieuwe kabinet. De eerste aanvallen zijn gericht op de zogenoemde ‘medisch ethische kwesties’.

VVD-leider Rutte zal donderdag in het Kamerdebat over de regeringverklaring een motie indienen over abortus en een tweede motie over euthanasie. Fractievoorzitter Pechtold van D66 roept op stamcelonderzoek te stimuleren.

Adoptie versus abortus

Rutte wil het kabinet via een motie vragen onderzoek te doen naar de effecten van adoptie op moeders, kinderen en eventueel de vader. Dit in reactie op onderzoek dat het kabinet wil doen naar de psycho-sociale effecten van abortus.

Euthanasie

Volgens Rutte wordt door het nieuwe kabinet bij de euthanasie meer de nadruk gelegd op pijnbestrijding. De VVD vreest dat wordt aangestuurd op een situatie waarin pijnbestrijding wordt gezien als een volwaardig alternatief voor euthanasie. Wat Rutte betreft blijft euthanasie een ‘eigenstandig alternatief’ in situaties van ondraaglijk en uitzichtloos lijden.

D66

Fractievoorzitter Pechtold wil de mogelijkheden van het embryonaal stamcelonderzoek verruimen. Na afloop van het zogeheten moratorium op dit onderzoek, in september, willen de Democraten het mogelijk maken stamcellen te creëren die uitsluitend bestemd zijn voor onderzoek.

ChristenUnie

Arie Slob, de fractieleider van de ChristenUnie, zei in een reactie op Radio 1, dat Rutte een ‘karikatuur’ maakt van de afspraak in het regeerakkoord. Volgens Slob belooft het nieuwe kabinet dat het zich zal inspannen als er een hulpvraag is en wordt adoptie daarbij genoemd als één van de mogelijkheden. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.