Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lichte daling verkeerdebedproblematiek

Onderzoeks- en adviesbureau Prismant heeft onlangs voor de Nederlandse ziekenhuizen de omvang van de zogenaamde verkeerdebedproblematiek berekend. Uit de berekening blijkt dat het aantal verkeerd bezette bedden in 2006 licht is gedaald ten opzichte van 2005.

Verkeerdebedpatiënten zijn patiënten die in het ziekenhuis medisch uitbehandeld zijn, en daar wachten op (nog niet beschikbare) vervolgzorg.

‘Volle ziekenhuizen’

Uitgedrukt als percentage van alle bezette bedden is het aandeel verkeerd bezette bedden gedaald van 6,1 procent in 2001 naar 3,1 procent in 2006. Volgens Prismant is de kans klein dat er opeens weer een sterke groei van het aantal verkeerdebedpatiënten is ingezet, zoals verschillende media afgelopen zomer suggereerden toen er berichten kwamen over ‘volle’ ziekenhuizen.

Productiestijging

De ziekenhuizen zitten hoogstwaarschijnlijk om een heel andere reden vol, namelijk door productiestijging in combinatie met lichte beddenvermindering. De verkeerdebedproblematiek speelt hier natuurlijk ook wel een rol in, maar in afnemende mate.

Transmurale afdelingen

Prismant heeft ook onderzoek gedaan naar het functioneren van de zogenaamde ’transmurale afdelingen’ in de Nederlandse ziekenhuizen. Dit zijn speciaal ingerichte schakelafdelingen tussen ziekenhuis en vervolgzorg die de verkeerde-bed-patiënten opvangen. De schakelafdelingen bevinden zich binnen de muren van het ziekenhuis. Een vergelijking tussen 2003 en 2006 laat zien dat het aantal ziekenhuizen met een transmurale afdeling is gedaald met acht procent. Deze ontwikkeling ligt in lijn met een – al zij het lichte – daling van het aantal verkeerdebedpatiënten. (Prismant)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.