Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ligduur patiënten kan sneller

DEN HAAG - Als ziekenhuizen handiger plannen en efficiëntere methodes van behandeling invoeren, kan de ligduur van patiënten met een kwart worden teruggebracht. Dit is een van de eerste resultaten van het project Sneller Beter dat de Tweede Kamer vandaag heeft ontvangen, aldus de Volkskrant.
Ligduur patiënten kan sneller

Het door minister Hoogervorst geïnitieerde project zou met deze kortere ligduur de wachttijden op poliklinieken terugschroeven met 40 procent. De totale behandelduur zou afnemen met 30 procent, aldus de krant.

Veiliger, sneller en efficiënter

Hoogervorst heeft eerder 11 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het project Sneller Beter, waarin de ziekenhuizen begeleid worden door onder meer het Kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO, de Orde van Medisch Specialisten en het iBMG, een wetenschappelijk instituut gelieerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. In het project voeren meer dan 20 procent van ruim honderd ziekenhuizen een reeks aan vernieuwende werkmethoden door die de zorg veiliger, sneller en efficiënter moeten maken, aldus de Volkskrant.

Forse daling

De nieuwe, internationaal beproefde werkmethoden blijken nu de medische zorg sterk te verbeteren. Zo daalde het aantal pijnklachten na een operatie met 20 procent in de ziekenhuizen die deelnemen aan het project. Het aantal patiënten met doorligwonden daalde maar liefst met bijna 60 procent.

Kosten laag

De eerste uitkomst van het project geven bovendien aan dat duidelijke verbeteringen mogelijk zijn, terwijl het amper extra geld kost. Op de deelnemende poliklinieken, aldus de Volkskrant, daalde bijvoorbeeld de toegangstijd van 48 naar 28 dagen toen specialisten beter gingen nadenken over de indeling van hun spreekuren. Bij de oogheelkundepoli’s daalde de wachttijd voor een afspraak van vier maanden naar 14 dagen. (Volkskrant)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.