Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Live beeldverbinding op IC van Erasmus MC

Mark van Dorresteijn
Volwassenen op de afdeling intensive care (IC) van het Erasmus MC kunnen via een live-beeldverbinding contact leggen met familie en vrienden. Het Erasmus MC is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze mogelijkheid biedt.
Live beeldverbinding op IC van Erasmus MC

Verpleegkundig specialist Fezila Abid-Ali (foto) bedacht het concept van een ‘Skype’-achtige verbinding via internet. Het idee ontstond toen een patiënt geïsoleerd op de IC lag en zijn zoontje vier maanden niet kon zien. Met een laptop met webcam kan verbinding worden gemaakt met de patiënt. Het middel wordt alleen ingezet als familieleden en vrienden echt niet in staat zijn om te komen. ‘Ik heb veel medewerking gehad van andere collega’s, zoals de security officer’, zegt Abid-Ali. ‘Daardoor is de verbinding niet alleen veilig, maar ook wettelijk mogelijk.’

New Delhi

‘Vorig jaar heb ik meegemaakt dat een vrouw op sterven lag’, vertelt Abid-Ali. Ze was omringd door haar gezin. Alleen haar zoon ontbrak, omdat hij op zakenreis was naar New Delhi. Dankzij de live-verbinding via de laptop, kon hij zijn moeder toch nog in leven zien.’

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Erasmus MC)

3 REACTIES

  1. Skype is niet beveiligd! Voor zorginformatie mag het dus niet gebruikt worden volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens.
    Wat patienten zelf doen met hun eigen spullen (labtop, mobiele telefoon, touch pad) moeten zij weten, maar een ziekenhuis mag geen skype aanbieden.

  2. Lees alle reacties
  3. Het Erasmus MC is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze mogelijkheid biedt, aldus bovenstaand artikel. >>>>HHuuuuu? Bij de twee ziekenhuizen waar ik werk kunnen patiënten op de verpleegafdeling een internetcode aanvragen en vervolgens middels hun eigen laptop skypen met het thuisfront. Patiënten zijn het er soms niet mee eens zodra ik aangeef dat het skypen niet gepast is gedurende mijn wondverzorging van bv zijn platzbauch. Ik, als verpleegkundige, voel me daar namelijk ongemakkelijk bij. Mijn privacy is in het geding.