Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LOC: ouderen de dupe van WMO

De Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) vreest dat kwetsbare ouderen de dupe van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), omdat de kwaliteit van de huishoudelijke hulp bij gemeenten onder druk staat.

De LOC schrijft in een brief aan alle gemeenten dat ze steeds meer signalen krijgt dat er problemen zijn met de huishoudelijke hulp.

Signaleringsfunctie verdwijnt

Gemeenten indiceren veel meer hulp zonder signaleringsfunctie dan in de AWBZ. De LOC vindt dat zorgwekkend, omdat veel zorgvragers kwetsbare ouderen zijn zonder groot sociaal netwerk. “We zijn bang dat de ouderen meer vereenzamen en steeds meer in de problemen komen”, zegt Martijn Laterveer, adjunct-directeur LOC. Hij spreekt zelfs van een “stille ramp”, omdat de ouderen niet mondig genoeg zijn om voor zichzelf op te komen.

Steeds meer alfahulpen

De LOC is ook bezorgd over de toenemende inzet van alfahulpen. Thuiszorginstellingen zijn daarbij alleen nog verantwoordelijk voor de bemiddeling tussen cliënten en alfahulpen en niet voor de kwaliteit. Als een alfahulp ziek is, moeten mensen zelf voor vervanging zorgen.

Tarieven huishoudelijke hulp omhoog

De LOC vindt dat gemeenten de tarieven voor huishoudelijke zorg moeten verhogen. Laterveer wijst erop dat er in de AWBZ voldoende geld was om zeventig procent van de huishoudelijke zorg door thuiszorgpersoneel te laten doen. “Dat geld is een-op-een overgegaan, dus gemeenten zouden dat ook moeten kunnen.”

Indicatiestelling moet beter

Verder vindt de LOC dat gemeenten er bij de indicatiestelling beter op moeten letten of cliënten wel zelf de regie over hun leven kunnen voeren. De LOC heeft haar zorgen ook kenbaar gemaakt aan de Tweede Kamer die volgende week overlegt over de WMO. (ZorgVisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.