Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lonen gezondheidszorg blijven iets achter

Redacteur Zorgvisie
De cao-loonstijging blijft in de gezondheidszorg iets achter op het landelijk gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Grafiek-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Waar de cao-lonen gemiddeld met 1,9 procent stegen in 2016, bleef de stijging in de gezondheidszorg en welzijnssector steken op 1,6 procent. Vergeleken met 2015 is dit echter een flinke stijging, blijkt uit de prijsindexcijfers van de NZa, die worden gebaseerd op de loonstijging. Die noteert voor 2015 een prijsindexcijfer van 0,08 procent.

Gevolgen loonstijging gezondheidszorg
Het CBS heeft de zorgsector onderverdeeld in twee takken: gezondheidszorg, en verzorging en welzijn. De eerste groeide in 2016 iets harder dan de tweede, 1,7 tegenover 1,5 procent. Volgens Johan van der Spek, secretaris van de Brancheorganisaties Zorg, heeft dit financiële gevolgen voor Nederland. ‘Als de loonkostenstijging wordt doorberekend in de zorgkosten dan betekent dit dat de premies zullen gaan stijgen’, zegt hij.

Hoewel de cao-loonstijging in de zorgsector net onder het gemiddelde zit, zijn er sectoren waar de lonen nog minder toenamen. De financiële dienstverlening kende in 2016 met 0,9 procent de laagste stijging. In het onderwijs stegen de cao-lonen het meest, met 3,9 procent.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.