Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Loonkloof van 15 procent in de zorg

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Vrouwen in de zorg verdienen per jaar vijftien procent minder dan mannen.
Geld stapels zorg.fotolia.jpg
Fotolia

Loonkloof
Het verschil in Nederland is kleiner dan in omringende landen: in Duitsland verdienen mannen in de zorg 19 procent meer, in het Verenigd Koninkrijk 24 procent. Gemiddeld verdienen Nederlandse mannen vijf procent meer dan Nederlandse vrouwen. Het man/vrouw verschil in Duitsland is 25 procent, in het Verenigd Koninkrijk 22 procent. Daarmee heeft Nederland een relatief kleine loonkloof.

Bestuursfuncties
De WageIndex vergelijkt de gemiddelde salariëring per sector en splitst niet uit naar functie. In de zorg zijn dus gegevens gebruikt van alle functies. Paulien Osse, directeur Stichting Loonwijzer: ‘Nog steeds werken mannen meer in hogere management- en bestuursfuncties, ondanks het feit dat er veel vrouwen werken in de zorg. Dat verklaart de inkomensverschillen. Bovendien zijn vrouwen beter af in de zorg omdat daar goede work/life regelingen bestaan, waarmee zij werk en gezin beter kunnen combineren. Daar staat meestal een lager inkomen tegenover.’  

Geen discriminatie
Uit het onderzoek blijkt dan ook niet dat mannen structureel meer zouden verdienen dan vrouwen. Osse: ‘Pure discriminatie, in de zin dat een man in vergelijkbare situatie in dezelfde functie meer verdient dan een vrouw, komt in ons land heel weinig voor.’ 

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.