Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

LPGGz: Gemeenten bereid tot versoepeling bijzondere bijstand

Mark van Dorresteijn
Ruim 75 gemeenten hebben toegezegd de bijzondere bijstand te versoepelen om ggz-cliënten met een inkomen op of onder het bestaansminimum tegemoet te komen. Dat meldt het Landelijk Platform GGz (LPGGz).
LPGGz: Gemeenten bereid tot versoepeling bijzondere bijstand

Door bezuinigingen, verhoging van het eigen risico en het betalen van een eigen bijdrage voor AWBZ-begeleiding, staat volgens het LPGGz het inkomen van veel ggz-cliënten onder ‘onverantwoord hoge druk’. Daarom riep het platform alle Nederlandse gemeenten op om het recht op bijzondere bijstand voor kwetsbare mensen te verruimen. Het gaat hierbij om 220.000 mensen tussen de 18 en 65 jaar, waaronder circa 66.700 ggz-cliënten die zelfstandig wonen. 34 procent van deze cliënten heeft een inkomen op of onder het bestaansminimum.

Verruiming bijzondere bijstand

De gemeenten laten weten dat zij de noodzakelijke kosten van deze groep gaan onderzoeken en bekijken hoe ze de bijzondere bijstand kunnen verruimen. LPGGz laat weten erg blij te zijn met de steun van de gemeenten, vooral omdat het initiatief van een patiëntenorganisatie zo goed wordt opgepakt. “We hebben al een reactie van bijna een kwart van de Nederlandse gemeenten”, stelt Debora Korporaal, beleidsmedewerker LPGGz. “We hebben nog eens 250 brieven liggen van gemeenten die ons verzoek in behandeling hebben genomen.”

Noodgedwongen stoppen

Reden voor de oproep was de uitslag van een enquête over de eigen bijdrage voor begeleiding in de AWBZ. De LPGGz constateerde dat een vijfde van de ggz-cliënten en mensen in maatschappelijke opvang noodgedwongen stoppen met begeleiding of dagbesteding omdat zij de eigen bijdrage niet meer kunnen betalen. Nog eens een vijfde overweegt te stoppen om financiële redenen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Staatssecretaris onderzoekt dagbesteding

Ggz wil niet vanuit de AWBZ gefinancierd worden

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.