Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ludo Jansen vertrekt bij Orbis

Voorzitter Ludo Jansen van de raad van bestuur van Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard-Geleen legt met onmiddellijke ingang zijn functie neer. Er is een nieuw waarnemend bestuur geïnstalleerd.
Ludo Jansen vertrekt bij Orbis

Reden voor zijn vertrek is een verschil van inzicht over het te voeren beleid. In de loop van dit jaar moet er een herfinanciering komen voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis, dat pas zaterdag definitief in gebruik werd genomen. Het gaat om een bedrag van ongeveer 180 miljoen euro. Om die herfinanciering mogelijk te maken is er een plan van aanpak in ontwikkeling, dat moet leiden tot personeels- en kostenreductie. Jansen had geen vrede met dit plan en stapte op. Enkele maanden geleden nog vertrok Guus Broos uit het bestuur wegens de financieringsproblemen van Orbis.

Goed overleg

Woordvoerder Paul ’t Lam benadrukt evenwel dat Jansen in goed overleg is vertrokken. “Het gaat er vooral om dat je moet kijken naar de fase waarin de organisatie zich bevindt. Het tijdperk Jansen wordt gekenmerkt door innovatieve concepten; hij is een groot innovator. Maar nu is het tijd voor incasseren, met een nadruk op de financiering van de organisatie.”

Waarnemend bestuur

De raad van toezicht van Orbis heeft een waarnemende raad van bestuur aangewezen. Volgens ’t Lam is het de bedoeling dat zij de toekomstige raad van bestuur gaan vormen. “Het is een formaliteit, dat moet nog worden goedgekeurd.” Het waarnemende bestuur zal bestaan uit Cees Sterk, Maarten van der Vorst en Roel Goffin. “De diepe wortels komen van Sterk, thans directievoorzitter van Orbis Medisch Centrum”, meldt de woordvoerder. “Van der Vorst neemt de financiën voor zijn rekening en Goffin gaat zich wijden aan de bestuurlijke organisatie.”

Adviesfunctie

In het persbericht van Orbis meldt voorzitter Sterk dat er nu “een ander type leider nodig is”. Maar wat voor type is dat? “De leiders zijn het waarnemende bestuur, uiteraard. Wij moeten nu werken met schaarse middelen en zij zijn daartoe in staat.” Op de vraag wat Jansen gaat doen, meldt ’t Lam dat hij een adviesrol zal krijgen, vooral bij de nieuwbouw in Sittard. “En Jansen kennende zal dat wel uitgebreid worden, maar het is eigenlijk nog te vroeg om daar wat over te zeggen.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Orbis en banken twisten over nieuwbouwgeld

Orbis-bestuurder Broos stapt op

‘Bestuur en toezicht Orbis moeten aftreden’

2 REACTIES

  1. Hoezo verschil van inzicht over het te voeren beleid. Het is veel erger, ze hebben gewoon ruzie. De vraag is hoeveel Ludo in zijn zak kan steken als vertrekpremie,(gouden handdruk?) want ze komen niet zomaar van hem af. Ludo kennende laat hij niet met zich sollen.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.