Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LUMC deelt honderd inzichten over waardegedreven zorg

Redactie Qruxx
Het LUMC deelt maar liefst honderd inzichten van zorgteams die ze opdeden in een jaar werken met waardegedreven zorg. Hoogleraar en nefroloog Willem Jan Bos, die in het LUMC mede aan het VBHC-roer staat, kijkt terug en vooruit.

In het overzicht dat het LUMC uitbracht, staan lessons learned uit het hele ziekenhuis. Ze variëren van de PROMs van het zorgteam Hypofyseadenoom tot patiëntendagen bij kinderstamceltransplantatie en de COVID-Box in Zoetermeer. Willem Jan Bos: “We horen vaak  ‘het is een mooie theorie, maar werkt het ook echt?’. Dat dat zo is, wilden we laten zien met ons overzicht.”

Meerwaarde PROMs

Er is veel geleerd het afgelopen jaar, ook door Bos. Een algemene les is volgens hem dat PROMs werkelijk meerwaarde hebben en andere gesprekken in de spreekkamer opleveren. “PROMs verlagen de drempel om in de spreekkamer over specifieke klachten te beginnen. Het bespreken zelf is wel nodig; dus zowel het vooraf invullen als het terugkoppelen doet ertoe.”

ICT als voorwaarde

Een andere les is dat de benodigde ICT een absolute voorwaarde is voor waardegedreven zorg. “Hoe richt je het dataplatform in? En hoe zorg je voor de koppeling tussen de externe apps met de klinische data. Informatie moet structureel veilig en gemakkelijk kunnen worden ingezien.
Het zou ideaal zijn als in de spreekkamer alle data in een oogopslag beschikbaar zijn: de uitkomsten van de PROMs, de thuismetingen en klinische uitkomsten. “Dat is nog work in progress. De eerste dashboards zijn al in de maak, waarop gebundelde, individuele patiëntinformatie beschikbaar komt.

Linnean

Willem Jan Bos is naast hoogleraar en nefroloog ook één van de  oprichters van het Linnean Initiatief dat waardegedreven zorg in Nederland verder wil brengen. “Met Linnean diepen we thema’s verder uit. We maakten bijvoorbeeld een uitgebreider document over wat je met PROMs kunt en kwamen met een publicatie en een bijeenkomst over  de benodigde IT-infrastructuur.”

Opleiding

Hij wil dat waardegedreven zorg een plaats gaat krijgen in de opleiding van mensen die nu in de zorg werken. “Je begint nu mensen te trainen die werken in zorgteams die momenteel voorlopen met de implementatie van waardegedreven zorg. Vervolgens moet het een plek krijgen in vervolgopleiding, in specialistische opleidingen. Dat geldt ook voor verpleegkundigen, die spelen een belangrijke rol. De stap daarna wordt de basisopleiding. Het is belangrijk om de mensen die er mee aan de slag moeten goed te scholen.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.