Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LUMC en Philips onderzoeken draagbare sensoren

Mark van Dorresteijn
Philips en LUMC gaan patiënten uitrusten met draagbare sensoren, zoals slimme pleisters, kleding met ingewoven sensoren en smart watches. De partijen willen onderzoeken op welke manier wearables bij kunnen dragen aan gezond ouder worden. Ze hebben daarvoor een nieuwe meerjarig onderzoeksovereenkomst gesloten.
Ouderen worden uitgerust met ondere slimme pleisters.
Foto: Philips

Het onderzoek richt zich op mannen en vrouwen vanaf vijftig jaar. Zij worden uitgerust met draagbare sensoren. Door de informatie te verzamelen en te vergelijken met hun feitelijke gezondheidstoestand moeten belangrijke nieuwe inzichten ontstaan over het verband tussen leefstijl en gezondheid bij deze doelgroep.

Kwaliteit van leven

‘Met de verzamelde gegevens kunnen we naar nieuwe manieren gaan kijken om programma’s voor leefstijlverandering te personaliseren en effectiever te maken’, stelt Simon Mooijaart, internist-geriater bij het LUMC. ‘Zo kunnen mensen in risicogroepen gerichter worden gestimuleerd om via bewuste keuzes hun leven zodanig te aan te passen dat ze ook gezond blijven, of om de therapietrouw te verbeteren bij mensen die al ziek zijn. Dat kan zorgen voor een vermindering van het aantal ziekenhuisopnames vanwege chronische ziektes. Als mensen eenmaal een chronische ziekte of functiebeperking hebben, kan de zorg bovendien worden afgestemd op hun specifieke behoeften door innovatieve sensoren te gebruiken om deze leefstijlfactoren zorgvuldig te monitoren. Het uiteindelijke resultaat is dat de kwaliteit van leven voor ouderen wordt verbeterd.’

Nieuwe inzichten

Het onderzoek bijdragen aan de ontwikkeling van algoritmen waarmee psychologische en gedragsparameters zoals activiteit, slaap, lichaamsbeweging en stilzitten kunnen worden geëvalueerd. Philips en LUMC gaan ook samenwerken aan algoritmen die deze informatie omzetten in inzichten over de mate waarin gebruikers zich aan hun behandelplan houden en hun persoonlijke doelen realiseren. Een laatste aandachtsgebied betreft de ontwikkeling van analyseoplossingen voor het voorspellen van parameters zoals bloedmetabolieten, bloeddruk, bloedsuikerspiegels en de conditie van hart en longen. Zo zou de gezondheidstoestand kunnen worden bijgehouden van mensen die een programma voor leefstijlverandering volgen en kan deze kennis worden ingebracht in de patiëntenzorg bij het identificeren van ouderen die bijvoorbeeld door een inactieve leefstijl grotere risico’s lopen op complicaties van ziekten en behandelingen.

Draagbare sensoren

Er komen steeds meer nieuwe draagbare sensortechnologieën beschikbaar, zoals pleisters met sensoren (‘health patches’) en slimme horloges en textielsoorten, die een belangrijke rol kunnen spelen bij het bevorderen van therapietrouw en een gezonde leefstijl. De huidige uitdaging ligt er volgens Philips en LUMC in om de vele gegevens te vertalen naar informatie die gericht kan helpen bij het voorkomen en behandelen van ziekten. Daarmee kunnen wetenschappelijk onderbouwde en klinisch gevalideerde oplossingen worden ontwikkeld om de resultaten van programma’s voor leefstijlverandering en medische behandelingen te verbeteren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.