Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

LUMC weigert lesbisch stel ivf-behandeling

Mark van Dorresteijn
Volgens GroenLinks weigert het Leids Universitair Medisch Centrum lesbische stellen voor een ivf-behandeling, zelfs als de partners verminderd vruchtbaar zijn en zelf een donor hebben gevonden. GroenLinks wil met een spoeddebat opheldering van minister Schippers van VWS.
LUMC weigert lesbisch stel ivf-behandeling

Het ziekenhuis weigerde een ivf-behandeling uit te voeren bij een lesbisch stel ondanks dat zij een eigen donor hadden. Reden voor weigering was de geaardheid van het paar. “Hadden zij zich als heterostel voorgedaan, dan had het wel gekund, zo zou het LUMC gesteld hebben”, volgens GroenLinks.

Onderscheid

Tweede Kamerlid Linda Voortman van GroenLinks wil opheldering over de werkwijze van het LUMC. “Stellen met vruchtbaarheidsproblemen moeten in aanmerking kunnen komen voor ivf. Daar past geen onderscheid tussen homo- of heterostellen.” Minister Klink heeft afgelopen september de Kamer beloofd de centra voor ivf te wijzen op het feit dat ze geen onderscheid mogen maken op basis van seksuele geaardheid. “We rekenen erop dat Schippers zich aan deze toezegging houdt”, aldus Voortman.

Discriminatie niet aan de orde

Een woordvoerder van het LUMC laat weten dat van discriminatie geen sprake is. “We begrijpen de teleurstelling, maar er zijn wettelijke procedures verbonden aan stellen die met een donor komen. Daarvoor heeft een ziekenhuis een eigen spermabank nodig en die heeft het LUMC niet. We hebben het paar doorverwezen naar Stichting Freya (patiëntenorganisatie voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen) zodat zij vanuit daar verder konden zoeken naar een geschikte kliniek. Het gaat dus absoluut niet om discriminatie, maar om naleving van de wet.” De woordvoerder laat verder weten dat ook heterostellen die afhankelijk zijn van een derde persoon als zaaddonor, niet in het LUMC geholpen kunnen worden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Kamer houdt vast aan drie ivf-behandelingen

Hoogleraar: ‘Bezuinigen op ivf-behandeling gaat extra geld kosten

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.