Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Maak één afdeling van radiologie en nuclaire geneeskunde’

Mark van Dorresteijn
De toenemende integratie van beeldvormende technieken (echo’s, röntgenfoto’s en MRI’s) en van de vraag naar anatomie en functie maakt dat radiologie en nucleaire geneeskunde in gezamenlijkheid moeten worden beschouwd, zo pleit Roland Berger Strategy Consultants in opdracht van de Stichting Universitaire Radiologie Nederland (SURN).
‘Maak één afdeling van radiologie en nuclaire geneeskunde’

Een belangrijke aanbeveling van de consultants is het integreren van radiologie en nucleaire geneeskunde tot het specialisme medische beeldvorming. “Deze integratie maakt het mogelijk specialisten op te leiden die zowel het anatomisch beeld als de werking van organen volledig kunnen beoordelen en is bovendien belangrijk voor de doorontwikkeling van het vakgebied”, stelt Robin Alma, senior projectmanager bij Roland Berger. “De universitaire radiologie is essentieel geweest in het initiëren en faciliteren van innovaties in de zorg en dient het voortouw te nemen in het krachtiger positioneren van de radiologie in patiëntenzorg, opleidingen, onderwijs en onderzoek.”

Concentratie

Door technologische ontwikkelingen zijn beeldvormende technieken in toenemende mate beschikbaar voor de aanvragend of behandelend specialist. “De combinatie van klinische kennis, context en toegankelijkheid van de medische beeldvorming kan zeer positief werken, maar hiervoor dient wel een goede samenwerking te bestaan met de medisch beeldvormende professional. Onvoldoende samenwerking kan immers leiden tot te veel, te weinig, of suboptimale diagnostiek,” aldus Benno van Dongen, partner van Roland Berger in Nederland. “Daarbij is het ook belangrijk om de medisch beeldvormende professional als consulent alle medische beeldvorming te laten overzien.”

Radioloog

In het verleden was de taak van de radioloog duidelijk: hij was verantwoordelijk voor de anatomische beeldvorming en leverde ten behoeve van de diagnose een beeld en verslag. Externe ontwikkelingen hebben er echter voor gezorgd dat het werkgebied van de radioloog verandert. Niet alleen hebben diverse technologische innovaties het mogelijk gemaakt om meer en beter te zien, zij maken ook de toegankelijkheid van het beeld beter. Daarnaast zijn radiologen zich in toenemende mate bezig gaan houden met behandelingen. Dit zorgt voor meer overlap in de kennis van aanvragend specialist en radioloog. Bovendien is er steeds meer behoefte aan een combinatie van anatomisch beeld en informatie over de werking van organen. “Deze ontwikkelingen vereisen meer multidisciplinaire samenwerking, waarbij de positie van de radioloog allerminst als bedreigd moet worden gezien. Het naar elkaar groeien van de vakgebieden biedt namelijk veel mogelijkheden om door middel van goede samenwerking de kwaliteit en betaalbaarheid van de zorg te verhogen,” aldus Van Dongen.

Onderzoek

In opdracht van de Stichting Universitaire Radiologie Nederland (SURN) heeft Roland Berger Strategy Consultants een onderzoek uitgevoerd naar de toekomstige positionering van de (universitaire) radioloog en de mogelijkheden die dit schept tot verbetering van de kwaliteit, betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg in Nederland.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: Zorgvisie )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.