Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Maak onderscheid tussen innovatieve medicijnen en de rest’

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Onno van de Stolpe, bestuursvoorzitter van biotechbedrijf Galapagos, vindt dat de politiek te weinig aandacht heeft voor de ondernemingsdynamiek en de bedrijfsrisico’s bij de ontwikkeling van medicijnen. Dat zegt hij in een interview met Zorgvisie magazine dat vrijdag is verschenen.
Vandestolpe
Onno van de Stolpe. Foto: Mieke Meesen

Deze week maakte minister Bruins bekend dat hij de druk op de fabrikanten van medicijnen wil opvoeren als de prijs van de geneesmiddelen te hoog is. Hij kijkt naar het inzetten van dwanglicenties en naar de mogelijkheden van zelfbereiding door apothekers.

Innovatieve geneesmiddelen

‘We willen allemaal gezond ouder worden en we zijn niet bereid daar serieus voor te betalen. In het hele debat over geneesmiddelen wordt vergeten wat innovatieve geneesmiddelen hebben opgeleverd. Je moet onderscheid maken tussen innovatieve medicijnen en de rest’, zegt Onno van de Stolpe, bestuursvoorzitter van biotechbedrijf Galapagos.

‘Mensen met hepatitis C kunnen genezen dankzij een medicijn dat is ontwikkeld door het Amerikaanse farmacieconcern Gilead. Hiv is aangepakt. En bij Galapagos zijn we bezig met de ontwikkeling van het beste reumamedicijn. Dit geneesmiddel, filgotinib, kan ervoor zorgen dat reuma bij 60 tot 70 procent van de patiënten tot stilstand wordt gebracht. Dat zal een gigantische verbetering betekenen van het leven van reumapatiënten’, aldus Van de Stolpe.

Hoge beurswaarde

Het Belgisch/Nederlandse Galapagos is een van de grootste biotechbedrijven van Europa met een beurswaarde van meer dan 4 miljard euro. Het middel tegen reuma, filgotinib, moet over een paar jaar op de markt komen. ‘Als filgotinib op de markt komt, waarschijnlijk in 2020, hebben wij 0,5 miljard dollar geïnvesteerd in de ontwikkeling ervan en Gilead 1,5 miljard dollar. Maar het kan tot op de laatste dag misgaan. Bij de ontwikkeling van innovatieve medicijnen lopen investeerders een groot risico. Het verhaal van Galapagos is tot nog toe een mooi verhaal, maar de weg naar nu is hobbelig geweest. En kijk eens naar al die kleine bedrijven die het niet hebben gered’, aldus Van de Stolpe.

Hij wijst ook op de totale uitgaven aan medicijnen in ons land. ‘De laatste tien jaar is dat budget niet gestegen. Wij hebben alleen de octrooiperiode om alle gedane investeringen terug te verdienen. De octrooiperiode duurt meestal vijf tot tien jaar na goedkeuring van het medicijn. In bepaalde situaties kan de periode opgerekt worden met vijf jaar. Daarna zakken de prijzen in want iedereen mag het dan namaken.’

—————————————————————————————————

Onno van de Stolpe spreekt op het congres Innovation for Health, shaping the future of healthcare, op 1 februari in Rotterdam. Het congres is de grootste ontmoetingsplaats in Nederland voor wetenschappers, medici en investeerders op het gebied van Health & Life Sciences.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.