Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Bruins zegt ‘nee’ tegen absurde medicijnprijzen

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Sluisopties, dwanglicenties en apothekersbereidingen. Het VWS wil stevige maatregelen treffen voor rechtvaardige medicijnprijzen. Woensdagmiddag ging minister Bruins het gesprek aan over het peperdure geneesmiddelenbeleid.
Pillen En Geld.fotolia
Foto: Fotolia

‘Een mensenleven en onze gezondheid zijn heel veel waard. Maar onze budgetten zijn niet oneindig’, aldus Bruno Bruins, minister van VWS, tijdens het algemeen overleg met de fracties. Jaarlijks stijgen de uitgaven aan dure medicijnen met ruim 10 procent. Een onhoudbare situatie aldus Bruins. Hij gaat daarom onderzoek doen naar de alternatieve maatregelen die de RVS in een rapport heeft geformuleerd. Volgens de minister is de problematiek rond het medicijnbeleid een maatschappelijk vraagstuk. ‘Ik zeg nee tegen absurde prijzen.’

Volgens Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid van GroenLinks, wordt de samenleving gegijzeld door de monopolistische medicijnenindustrie die de prijzen opvoert. Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid van D66, wijst erop dat de maatschappij voor een medicijn dubbel betaalt. ‘Eerst  in de vorm van subsidies, de ontwikkelingskosten, en vervolgens de hoofdprijs voor het medicijn zelf.’ Bergkamp eist daarom transparantie over de ontwikkelingskosten van een medicijn.

Onderhandelingspositie

De RVS en de minister willen de ‘ijzeren greep’ van farmaceutische bedrijven doorbreken. ‘Dwanglicenties en apothekersbereidingen zijn interessante alternatieven. De RVS wil deze drukmiddelen inzetten bij prijsonderhandelingen met farmaceutische bedrijven’, aldus de minister. Bruins gaat de komende weken de juridische mogelijkheden onderzoeken. Daarbij gaat hij nauw samenwerken met het ministerie van Economische zaken. Ook wil hij optrekken met zijn Belgische, Duitse en Oostenrijkse collega’s en wordt er een coalitie met stakeholders en deskundigen gestart.

Apothekersbereiding

Een oplossing om stijgende medicatiekosten een halt toe te roepen, is apothekersbereiding. Dit geeft apothekers de kans om dure geneesmiddelen goedkoper na te maken. Hiermee worden verstrekte octrooien omzeild. De apotheker kan doorgaans de grondstoffen voor het product online bestellen. Bruins en de Kamerleden halen hierbij het voorbeeld van de Haagse apotheker aan die een taaislijmpil vele malen goedkoper wil gaan produceren dan de farmaceut Orkambi.

Dwanglicenties

Met het verlenen van dwanglicenties kunnen andere bedrijven een medicijn goedkoper namaken dat nog onder een octrooi valt. Hiermee verliest de farmaceut zijn monopoliepositie. Dit verstevigt de onderhandelingspositie van het VWS over medicijnprijzen met de farmaciebedrijven. Volgens de RVS hebben landen het wettelijke recht om geneesmiddelen breed toegankelijk te maken en daarmee het octrooirecht te ‘schenden’.

Sluisinstrument

Ook haalt Bruins het sluisinstrument aan, waarbij het VWS afspraken maakt met farmaciebedrijven over kortingen op prijzige medicijnen. De teller staat volgens de minister op vijfentwintig en het totale bespaarde bedrag op ruim honderdvijftig miljoen euro.

Betaalbare medicijnen

Tegenargument voor de orthodoxe aanpak op de farmacie is dat de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen wordt geremd. ‘Het verdienmodel van farmaceuten kan niet gebaseerd zijn op winstoptimalisatie. Ik wil de samenleving niet opzadelen met hoge kosten als de medicijnen goedkoper kunnen’, aldus Bruins. Hij pleit voor toegankelijke, kwalitatieve, innovatieve én betaalbare medicijnen. Om dat te bereiken gaat hij de komende tijd met zijn ministerie om de onderhandelingstafel met medicijnproducenten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.