‘Machtigingsvereiste zorgverzekeraars moet op de schop’

Met hun machtigingsvereisten belemmeren zorgverzekeraars patiënten toegang tot de zorg. Het opvragen van complete behandelplannen is doorgaans totaal niet nodig. Dat betogen advocaten Koen Mous en Lieske de Jongh in een blog.
1. hamer.rechter.istock.jpg
Foto: iStock

De Voorzieningenrechter van de rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft op 4 januari 2017 uitspraak gedaan in een kort geding dat aanhangig was gemaakt door revalidatie-instelling OCA en een drietal patiënten. De uitspraak is het zoveelste voorbeeld dat zorgverzekeraars de wettelijke aanspraken van patiënten geweld aan doen en de toegang tot niet-gecontracteerde zorg belemmeren. Bovendien laat de uitspraak zien dat zorgverzekeraars op dit moment veel te veel privacygevoelige informatie opvragen bij zorginstellingen.

Toestemming
De procedure had betrekking op het machtigingsvereiste dat CZ en Zorg en Zekerheid per 1 januari 2016 hebben geïntroduceerd voor, onder andere, medisch-specialistische revalidatie. Op grond van dit vereiste moeten

5
225

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.