Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Machtigingsvereiste zorgverzekeraars moet op de schop’

Koen Mous
Lieske de Jongh
Met hun machtigingsvereisten belemmeren zorgverzekeraars patiënten toegang tot de zorg. Het opvragen van complete behandelplannen is doorgaans totaal niet nodig. Dat betogen advocaten Koen Mous en Lieske de Jongh in een blog.
1. hamer.rechter.istock.jpg
Foto: iStock
Premium

De Voorzieningenrechter van de rechtbank

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  5 REACTIES

  1. GHM,
   waarom zou je als niet- gecontracteerde aanbieder verantwoording voor je declaratie moeten afleggen aan een ZV waar dus geen contractuele relatie mee bestaat? De zorg wordt geleverd aan de patiënt en in rekening gebracht voor de NZA tarieven. De patiënt bepaalt of ie de zorg wel of niet door zijn ZV laat vergoeden. Je hebt enkel verantwoordelijkheid aan je patiënt in zo'n geval. De ZV frustreren dit door extra machtigingen te vragen om zo patiënten te sturen naar gecontracteerde aanbieders. Hoewel dit strikt genomen mag heeft de rechter wel een behoorlijke dreun in dit beleid geslagen naar mijn indruk. Pesten mag niet.

  2. Lees alle reacties
  3. @ziekmakend: als u zorg verleend, declareert u ook en heeft u naar i mag aannemen een boekhouding. Als u zorg binnen de zorgverzekeringswet verleent en u declareert die zorg, dan komen de kosten daarvan te laste van het Dat is goed en hoort ook zo in Nederland, maar u moet ook verantwoording afleggen over uw declaraties, c.q. uw declaratiegedrag. Dat moet u doen aan de instantie die daarvoor is aangewezen, namelijk de zorgverzekeraar. Als u alles volgens de regels hebt gedaan hebt u niets te vrezen.
   @ Simon: als OCA de zaak gewinnen heeft, waarom zijn ze dan veroordeeld tot de proceskosten?????

  4. @GHM de instelling OC heeft de zaak duidelijk niet verloren. Ik vind de woorden van de rechter behoorlijk duidelijk. Van wat ik er van begrijp ziet de rechter alleen nog geen reden om de machtigingen helemaal te verbieden omdat elk geval op zich moet worden bekeken. Verder is het toch behoorlijk ongunstig voor de verzekeraars.

  5. Nou toch komt de informatie voor mij als niet gecontacteerde hulp verlener wel ernstig bekend voor. Cz was als de eerste ZV( een aantal jaren geleden) die direct inzage vroeg in dossiers. Toen terug gefloten!! Nu dus weer. let op CZ loopt voorop met deze "agressievere" vorm, maar de anderen volgen bijna allemaal: VGZ…Zilveren KRUIS. Gecontracteerde zorg wil niet zeggen beter kwaliteit! Ik ga geen tijd verdoen met onzinnige formulieren invullen. Als ik een goede boekhouder ben word ik eerder als goed gekwalificeerd. Ik ben hulpverlener geen boekhouder

  6. Deze berichtgeving is ernstig gekleurd.
   jammer dat Zorgvisie een platform geeft aan een belanghebbende en daarmee een beeld laat schetsen dat geen recht doet aan de uitspraak, die gaat over het feit of zorgverzkeraars een zelfstandig machtigingen beleid mogen voeren. Dat is overeind gebeleveen en OCA heeft de rechstzaak dan ook verloren. Het zou de redactie sieren om naast deze reactie van één van de partijen zelf een evenwichtige reactie neer te zetten

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.