Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

‘Machtsmisbruik in gehandicaptenzorg taboe’

Machtsmisbruik komt in de gehandicaptenzorgsector vaker voor dan wordt erkend. Dat zegt klinisch psychologe en orthopedagoge Aafke Scharloo. Scharloo wordt ingehuurd door zorginstellingen om te bemiddelen bij gevallen van mishandeling.
‘Machtsmisbruik in gehandicaptenzorg taboe’

Gevallen van mishandeling in de gehandicaptenzorg worden afgeschreven als incidenten, maar er zit vaak een structurele ooraak achter deze gevallen. De oorzaak is machtsmisbruik door begeleiders. “Dat in de Nederlandse gehandicaptenzorg vaak cliënten worden mishandeld, mag geen verassing zijn. Zeker als je weet dat wereldwijd onderzoekers uit onder andere Zweden, Amerika en Groot-Brittannië aantonen dat gehandicapte kinderen een 3.4 maal grotere kans hebben op mishandeling. Dit geldt voor zowel binnen als buiten de instelling. Het is naïef te denken dat Nederland de uitzondering op de regel is.”

Taboe op mishandeling

Scharloo is in haar werk betrokken bij gevallen van mishandeling. “Voorbeelden lopen uiteen van een boer van een zorgboerderij die als straf cliënten liet rondlopen met een varkenskadaver op de rug tot seksueel misbruik in een broeikas.” Volgens Scharloo gaan ‘normale’ begeleiders over de schreef wanneer er al een cultuur van machtsmisbruik heerst. Als zij zich daarbij ook niet gesteund voelen door hun superieuren en zich staande moeten houden ten opzichte van grote aantallen cliënten, gaat het ook mis. “In Nederland rust een taboe op het bij gedragsdeskundigen bekende fenomeen dat mensen die wat te zeggen hebben over andere mensen, hier vaak misbruik van maken. Als we elk geval als incident blijven zien, zal het eeuwig zo doorgaan.”

Veiligheidsagenda

Volgens Scharloo moet de sector het taboe onder ogen zien. De veiligheidsagenda, die nu door de sector wordt gecreëerd, moet ook een onderdeel over machtsbeleid bevatten. Daarnaast moeten instellingen opener worden en moet er culturele en structurele verandering plaats vinden. “De risico’s worden nu nog te veel gestapeld. Machtsrelaties moeten bij bestuurders en managers hoog op de agenda komen te staan.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

‘Gehandicapten worden niet structureel mishandeld’

Medewerkers praten over mishandeling gehandicapten

5 REACTIES

 1. Machtsmisbruik komt ook voor bij bepaalde mentoren zoals Paul Legebeke.
  De man ontvangt zijn inkomen via de zorginstellingen en is dan ook niet in staat zijn om objectief zijn functie uit te voeren.
  Het gebeurt dan ook dat als hij is aangesteld in de ouderenzorg, hij totaal voorbij gaat aan het welbevinden van zijn clienten. De enige wijze waarop deze man denkt te kunnen werken is door het instellen van vrijheidsbeperkende maatregelen waar ouderen de dupe van zijn. De wet mentorschap geeft hem deze ruimte en rechters hebben geen tijd of gebrek aan wil, om deze man te stoppen. Het is dan ook een schande hoe hij zijn functie uit oefent i.s.m. zorginstellingen. Lastige kinderen van clienten worden monddood gemaakt of dat wordt in ieder geval geprobeerd en ouderen wordt verboden om naar buiten te gaan. Pure machtsmisbruik. Foto’s van kinderen verdwijnen uit kamers van ouderen, sloten worden veranderd zonder de sleutel te geven aan ouderen. Hier zijn bewijzen van. Helaas.

 2. Lees alle reacties
 3. ja,dit gebeurt zeker in de gehandicaptenzorg,maar ook in de verpleeghuiszorg en de psychiatrie door “zorgverleners”overal waar kwetsbare mensen en macht in het geding zijn…en het mag wel eens gezegd worden,dat ervaak machtsmisbruikculturen ontstaan in instellingen,als daar niet genoeg controle op is..

 4. Hoi iedereen, 
  Sorry om niet ontopic te reageren, maar ik was hier aan het rondsurfen, ben voorheen nog op dit forum geweest en nu kon ik niet meer inloggen omdat ik mijn oud paswoord en usernaam vergeten was, en wist niet meer welk email adres ik gebruikte.
  Maar ok, hallo ieder1
  Weet iemand een idee om een extra inkomen te verdienen, ik ben op het moment in geldgebrek na het overlijden van mijn man. Ik heb een dochter van 7 jaar dus alle tips zijn welkom!
  bedankt voor de moeite,
  Els Wittem

 5. Jammer genoeg ben ik vandaag door de telefoon blijkbaar onduidelijk geweest in mijn gesprek met Wouter van den Elsden. IK heb nooit gezegd dat er in instellingen een structurele cultuur van machtsmisbruik heerst.Dat is zeker niet het geval.Wel heb ik aangegeven dat het thema “macht”in instellingen taboe is terwijl het wel essentieel is daarnaar te kijken als je met deze doelgroep en dit thema te maken hebt. mensen met een verstandelijke beperking behoren tot de machtelozen in onze samenleving en daarmee ook in de instellingen. En daar moet heel zorgvuldig mee omgegaan worden om te voorkomen dat deze macht tot misbruik leidt. Verder hecht ik eraan te stellen dat de door mij genoemde cijfers niet alleen over misbruik in de instellingen gaan maar over misbruik van deze mensen overal in hun leven. Het is teleurstellend om te zien dat dit keer op keer uit zijn verband getrokken wordt! Graag ben ik bereid nogmaals uit te leggen wat mijn standpunten zijn.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.