Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mackenbach: Zorg onnodig verslechterd

De gezondheid van Nederlanders is zonder goede reden afgezakt van de internationale top naar de middenmoot. Dat stelt professor Johan Mackenbach, hoofd van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC, in de geactualiseerde versie van het boek Volksgezondheid en gezondheidszorg.

“Nederland was ooit wereldkampioen op het gebied van de gezondheid, maar is roemloos afgezakt op internationale ranglijsten”, stelt Mackenbach. Over de toegankelijkheid van de zorg is Mackenbach positiever. Die is “zeer goed”, maar voor een patiënt die eenmaal binnen is, wordt de zorg niet optimaal georganiseerd. Mackenbach vindt dat een gestage daling van de volksgezondheid al in de jaren vijftig is ingezet.

Kindersterfte

Het belangrijkste voorbeeld voor de stelling dat het steeds slechter is gesteld met de volksgezondheid noemt Mackenbach de in Nederland relatief hoge kindersterfte. De professor noemt een studie uit 1986, waarin dit al werd aangetoond. “Dit probleem bleef twintig jaar bestaan”, aldus Mackenbach. Naar schatting zou dit vijfhonderd kinderen per jaar onnodig het leven hebben gekost. Pas in de 21ste eeuw zijn maatregelen getroffen om de kindersterfte omlaag te krijgen, waaronder de mogelijkheid meer echo’s te maken.

Minister van Volksgezondheid

Mackenbach pleit voor een “echte ministers van Volksgezondheid”. Die zou tot nog toe ontbreken. De ministers van Volksgezondheid zouden zich vooral hebben gewijd aan het beheersen van de kosten. Het ontbreekt volgens Mackenbach aan doelgerichte inzet voor de kwaliteit van zorg. Naast zijn werk voor het Erasmus Medisch Centrum is Mackenbach lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen, lid van de Gezondheidsraad en lid van de Raad van Volksgezondheid en Zorg, een belangrijk adviesorgaan van de regering. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Inspectie: Zorginstellingen poetsen kwaliteitscijfers op

Rekenkamer maakt gehakt van kwaliteitsbeleid

Sterftecijfers nog niet openbaar in 2010

Inspectie steunt kwaliteitsregister verpleging

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.