Home 2024

Laatste artikelen

Eerstelijnszorg

Blauwdruk voor de toekomstige eerstelijnszorg

De eerstelijnszorg hangt als los zand aan elkaar. Er is te weinig samenwerking tussen de veelal kleine zorgaanbieders. De vele taken die de huisarts er de afgelopen jaren bij heeft gekregen, zijn lukraak op een hoop gegooid en houtje-touwtje bekostigd. Als basis voor het zorgstelsel is dit veel te wankel. De dit jaar gepubliceerde Visie eerstelijnszorg 2030 moet hier verandering in brengen.
Leiderschap

Redactioneel: Een kruispunt zonder paden

Mooie stiel: zorgboer. En nog lekker lucratief ook. Winstmarges tot 34 procent, daar slaat de gemiddelde zorgbestuurder al snel groen van uit. Van jaloezie wel te verstaan. Fascinerend is het ook hoe in het afgelopen decennium de zorgboerderij in Nederland is opgerukt.
Ziekenhuiszorg

AI-hulp omarmd door ziekenhuizen

Chatbots die hun artsenexamen halen of helpen bij de triage in buitenlandse ziekenhuizen stuwden de verwachtingen hoog op van taalmodellen. Nu het stof neerdwarrelt, blijkt dat veel Nederlandse ziekenhuizen de toegevoegde waarde van generatieve AI zien. Maar ook dat er nog veel uitgezocht en geregeld moet worden om er echt van te profiteren.
Financiën

Door fusie meer leiding in de regio

Fuseren kan samenwerking tussen zorgorganisaties in de regio sneller dichterbij brengen, zoals IZA wil, zegt Bas Leerink, managing director Healthcare. Want samenwerken kent nu vele hindernissen. “Met een fusie voorkom je al die problemen.”
Verpleging en verzorging

Zorgboer zijn is een vak, ‘niet iedereen kan dat’

De gemiddelde zorgboerderij is weliswaar klein, maar de sector groeit als kool. In tien jaar tijd is de omzet minstens verdrievoudigd door de toename van het aantal zorgboeren en professionalisering. Anno 2023 zijn er naar schatting zo'n 1.300 landelijk gelegen locaties waar soms ook gespecialiseerde zorg wordt geleverd. Inmiddels zijn de meeste van deze ondernemers aangesloten bij de Federatie Landbouw en Zorg (FLZ). Oud-minister Tamara van Ark heeft daar sinds kort de taak om de sector verder onder de aandacht te brengen.
Gehandicaptenzorg

Herziening Wzd: ‘Stop met doorrommelen’

Een brief van Boris van der Ham, voorzitter Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), heeft de gesprekken over hervorming van de Wet zorg en dwang (Wzd) op scherp gezet. De hervormingen moeten ingrijpender, vindt de brancheorganisatie. Bij cliëntenorganisaties kon dit echter rekenen op felle reacties.
Financiën

Waarom het eigen vermogen een vertekend beeld van de financiële gezondheid van een zorgorganisatie

Budgettekorten zijn aan de orde van de dag. Zorginstellingen in de langdurige zorg stappen naar de rechter voor hogere tarieven en al een handvol ziekenhuizen heeft rond de jaarwisseling aangegeven voor soms tientallen miljoenen te moeten bezuinigen. Tegelijk zijn de financiële reserves van de zorg in de laatste zeven jaar alleen maar gestegen. Kunnen de instellingen hier geen beroep op doen?
Kwaliteit

Column: Verschoningsrecht wijkt niet zomaar

Na de melding van een calamiteit of geweld in de zorgrelatie draagt de IGJ de zorgaanbieder doorgaans op om een intern onderzoek te doen naar de gang van zaken. Dat lukt niet als zorgverleners er rekening mee moeten houden dat wat zij vertellen later in een openbare strafzitting besproken wordt, schrijven Elisa Benhaim en Simona Tiems, advocaten bij Legaltree, in de rubriek Terecht in Zorgvisie magazine.
Tech

Veiligheid botst met gebruiksgemak

Veilige digitale toegang is niet alleen belangrijk voor een toekomstbestendige zorg, er is met de komst van de Wet digitale overheid (Wdo) ook een juridische stok achter de deur gekomen. Toch botst het streven naar veiligheid soms met het gebruiksgemak. Dat blijkt tijdens het Festival Digitale Toegang in de Zorg, dat eind 2023 in De Fabrique in Utrecht werd gehouden.
Kwaliteit

De veranderende rol van zorgverlener en patiënt

Gepersonaliseerde zorg vraagt om verandering in de spreekkamer tot aan de bestuurskamer. Persoonlijke factoren en omstandigheden van patiënten moeten als vanzelf worden meegewogen in de behandelkeuze. Het Genootschap Gepersonaliseerde zorg bracht daarvoor de white paper Gepersonaliseerde Zorg: vanzelfsprekend! uit.
Nieuwsbrief Abonneren