Home 2020

Laatste artikelen

Tech
Godfried Bogaerts

‘Voor succesvolle digitale diensten heb je schaalgrootte nodig’

De digitale communicatie-app BeterDichtbij is een succes. Dat is geen vanzelfsprekendheid, vertelt oprichter Godfried Bogaerts in Zorgvisie tech magazine. 'Een digitale toepassing kan nog zo goed zijn, maar als een arts drie dagen wacht met antwoord geven of een onvriendelijke toon aanslaat, dan zijn de gebruikers toch niet tevreden.'
Tech

Een lange weg vol hindernissen

Artificial Intelligence is een van de grote, maar grotendeels onvervulde beloftes in de zorg. Isabel Moll-Kranenburg van KPMG en Mark Hoogendoorn zetten uiteen hoe de zorg sneller en meer kan profiteren van de mogelijkheden.
Tech

Whats up: Met app de stress onder controle

Met de app Digitale Stress Buddy kunnen zorgmedewerkers hun stressniveau checken.
Tech

Virtual reality is realiteit in de zorg

Hypnotisch taalgebruik en VR worden ingezet bij pijnbestrijding van patiënten. Met een slimme bril kijken en luisteren professionals mee met collega's. De zorgsector ontdekt de meerwaarde van virtual en augmented reality.
Sociaal domein

Simpeler regels kunnen lucht geven

Veel grote jeugdzorgorganisaties staan er financieel slecht voor, terwijl veel kleinere zorgaanbieders het juist financieel voor de wind gaat. Volgens Hans Spigt, voorzitter van Jeugdzorg Nederland, ligt de oorzaak in de tarieven.
Financiën

‘BuurtzorgT wordt eigenaar van zichzelf’

BuurtzorgT heeft met investeerder Purpose Evergreen Capital een slimme investeringsvorm bedacht. Niet de nieuwe eigenaar maar BuurtzorgT zelf gaat er uiteindelijk met de opbrengst vandoor.
Leiderschap
Wijze raad

Functie-eis: digitale expertise

In de rubriek Wijze raad: onder rvt-leden in de zorg is weinig digitaliseringsexpertise terwijl deze onmisbaar is voor goed toezicht.
Gehandicaptenzorg

Wzd zorgt voor crisis in de crisisopvang

Wie vangt verwarde ouderen en mensen met een verstandelijke beperking in crisis op? Een jaar na de invoering van de Wet zorg en dwang (Wzd) is de crisisopvang een chaos. De psychiaters willen stoppen met de Wzd-crisisopvang, maar de ouderen- en gehandicaptenzorg hebben geen geschikte crisisbedden.
Preventie

Gezonde voeding: het belang is duidelijker dan ooit

Een duurzame en gezonde voedingsketen in de zorg, dat is wat het ministerie van VWS en stichting Eten+Welzijn beogen met de online dialoog ‘Toekomstproef’. Is de coronacrisis wel het moment voor zo’n dialoog? Absoluut, denkt initiatiefnemer Rudi Crabbé: ‘Corona laat zien welke invloed voedingspatronen hebben op onze gezondheid.’
Verpleging en verzorging

Column: Samen tegen de ‘pyjamadagen’

Column van Jacqueline Joppe, bestuurder Zorggroep Elde Maasduinen.