Home 2024

Laatste artikelen

Personeel

Veel zorgprofessionals hebben last van ‘opzegspijt’

Ruim een kwart van de zorgprofessionals die hun baan opzegt, heeft daar later spijt van. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Porres. Directeur Rob Berbers: “Ze missen hun oude collega's en blijken bijvoorbeeld niet zo goed te kunnen aarden bij de nieuwe werkgever.”
Eerstelijnszorg

Hoe Co-Med uitgespeeld raakte

Na enkele jaren klachten over de bereikbaarheid, hebben zorgverzekeraars het contract met de keten opgezegd. De IGJ dreigt met een boete die kan oplopen tot 750.000 euro als Co-Med niet meewerkt aan de verhuizing van patiënten en schuldeisers vragen opnieuw een bankroet aan. Hoe kon het zo ver komen?
Passende zorg

Freek Korver: ‘Reken af met volumeprikkels en behandel op de juiste plek’

In de zomer van 2022 verruilde bestuurder Freek Korver het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis voor een bestuursfunctie bij Bernhoven, dat een financiële crisis maar net te boven was. “Ik wist dat hier het vertrouwen hersteld moest worden.”
Personeel

Breng deze HR-oplossingen direct in de praktijk

Voor de Nationale HR Zorg Award zijn vijf zorgorganisaties geselecteerd die creatieve oplossingen hebben bedacht voor het personeelstekort. Op 4 juni is de winnaar bekendgemaakt. Omdat alle oplossingen makkelijk over te nemen zijn door andere instellingen, een overzicht van alle genomineerden.
Tech

Pgo-ommezwaai VWS: ‘Pure kapitaalvernieting’

De uitrol van de persoonlijke gezondheids-omgevingen (pgo's) waarmee Nederlanders zelf over hun zorggegevens kunnen beschikken, sleept zich al jaren voort. In een poging voor een stroomversnelling te zorgen, gooit VWS het roer om, maar dat brengt samenwerkende zorgorganisaties in de Achterhoek in de problemen.
Ziekenhuiszorg

Grens aan groei zbc’s komt in zicht

Zilveren Kruis maximeert de hoeveelheid zorg die zelfstandige behandelcentra (zbc's) mogen leveren. Niet alleen vanwege een mogelijk tekort aan personeel in het ziekenhuis, maar de zorgverzekeraar zet ook bij een deel van de zbc's vraagtekens over hun passende zorg.
Tech

‘Dokters staan te trappelen om Autoscriber te gebruiken’

Systemen om consulten automatisch te ondersteunen, samen te vatten en te registreren, staan aan de vooravond van een doorbraak in zowel ziekenhuizen als de huisartsenzorg. Reumatoloog Petra Kok: "Ik krijg meer ruimte en lucht in mijn werk door handmatig werk te automatiseren."
Leiderschap

Maureen Bisognano: ‘Horen, luisteren en erkennen hoort bij nieuw leiderschap’

Weinig topvrouwen hebben wereldwijd zo’n enorme impact op de zorg als Maureen Bisognano: verpleegkundige, ziekenhuis-CEO en boegbeeld van de Amerikaanse kwaliteitsbeweging. Ze staat aan de wieg van de wereldwijde beweging ‘What Matters To You’ en adviseert leiders in de gezondheidszorg over de hele wereld. “Het is eigenlijk wonderlijk dat CEO’s geen training krijgen in compassie en vriendelijkheid.”
Kwaliteit

Redactioneel: Het schuurt in ons zorgstelsel

Mijn kijk op de zorg is vaak nogal alarmistisch. Logisch, als journalist ben je altijd op zoek naar ‘waar het schuurt' en op veel gebieden in ons zorgstelsel schuurt het alsmaar harder.
Tech

Beeldzorg biedt veiligheid en vrijheid voor cliënten

Beeldzorg heeft vele voordelen: het is efficiënt, bespaart reistijd en bevordert de duurzame inzetbaarheid van personeel. De organisaties die het inzetten, zien de tevredenheid van zowel cliënten als medewerkers stijgen.
Nieuwsbrief Abonneren