Home 2019

Laatste artikelen

Terecht: Tot hier en niet verder

Begin mei klonk een noodkreet vanuit Nederlandse gemeenten: de uitvoering van de Jeugdwet en Wmo leidt tot financiële problemen.
Zorginkoop
Horizontaal toezicht

Vertrouwen Verdienen

Horizontaal toezicht kan administratieve lasten en kosten besparen en gepast gebruik van zorg bevorderen. Maar zorgaanbieders krijgen horizontaal toezicht niet voor niets.
Personeel
opleiding verpleegkundigen

Vlucht uit loondienst door onvrede

Tegen de negatieve beeldvorming in groeit het aantal zzp'ers in de zorg nog altijd explosief. De sector moet nu eindelijk goed werkgeverschap gaan tonen, anders is het straks te laat.
Sjaak Wijma: 'Kwaliteit is meer een film dan een foto' Fotocredits: Paul Tollenaar

Interview Sjaak Wijma, bestuursvoorzitter Zorginstituut Nederland

'Wij willen niet de club zijn die vanuit Diemen-Zuid behandelingen afkeurt voor het pakket en bepaalt wat kwaliteit is', zegt Sjaak Wijma, sinds november 2018 boegbeeld van het Zorginstituut Nederland (ZIN).
Fusie en samenwerking in de zorg
Jan Harm Zwaveling, bestuursvoorzitter Máxima Medisch Centrum

De agenda van: Jan Harm Zwaveling

Een van de belangrijkste taken van een ziekenhuisbestuurder is goede ideeën samenbrengen en die dan nog beter organiseren. Als voorzitter raad van bestuur van Máxima Medisch Centrum deed Jan Harm Zwaveling dat onlangs met het onderwerp preventie.
Marius Buiting, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in de Zorg

Geen oog voor expertise patiënt

Marius Buiting (58) heeft al ruim tien jaar ervaring als hart- en vaatpatiënt. Hij observeert en constateert, maar merkt dat de zorg niet ontvankelijk is voor tips van patiënten.
Kwaliteitsbeleid in de zorg
Gentle Teaching: Medewerkers gebruiken handen, stem en ogen om contact te maken en interactie te stimuleren

Niet tegenover elkaar, maar naast elkaar

Prinsenstichting in Purmerend behaalt goede resultaten met Gentle Teaching, een methodiek om mensen met verstandelijke beperkingen uit hun isolement te halen. Vanuit de ouderenzorg en de ggz is nu ook belangstelling.
Columnist Zorgvisie ict magazine

Column Jan Christiaan Huijsman: Van pgo naar platform, met urgentie!

Column van Jan Christiaan Huijsman, die pleit voor snelle omarming van platformen in de zorg.
E-health
iZi-ervaarwoning

Geen klik met e-health bij belangrijke doelgroep

Waarom is er nog geen match tussen e-health, ouderen en mantelzorgers? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de wensen en de vaardigheden te weinig zijn meegewogen in de ontwikkelingen van technologische toepassingen.
E-health
Alice 2.0

Pionieren met Alice

De sociale robot Alice was in 2015 een succes. Een nieuwe versie, Alice 2.0, wordt op basis van open source ontwikkeld samen met de gebruikers.