Home 2018

Laatste artikelen

‘Bekommer je om je mensen’

'Het voorkomen van burn-out is de meest effectieve manier om de zorg veiliger te maken', zegt Stephen Swensen, emeritus professor van de Mayo Clinic. Hij adviseert in zes stappen hoe de organisatie de kans op een burn-out bij medisch specialisten kan reduceren.

FOCUS: Springplank voor Willie Wortels

Focus Nieuwe verdienmodellen Zorgvisie magazine nr. 9-2018
Het Amsterdamse bedrijf NLC helpt uitvinders om hun medisch-technologische vondsten te vermarkten. Onderzoekers in umc's en technische universiteiten weten de weg inmiddels te vinden. Ook medisch specialisten elders raken enthousiast.

FOCUS: ‘De markt is in ons vizier gekomen’

Focus Nieuwe verdienmodellen in Zorgvisie magazine nr. 9-2018
In de thuiszorg is het franchisemodel van Home Instead opvallend. Eric Kindt haalde het Amerikaanse concept in 2011 naar Nederland en heeft nu twintig franchisenemers met in totaal 24 vestigingsregio's. Daar komen dit jaar nog tien vestigingsregio's bij.
Juridische zaken

TERECHT: Tuchtrecht binnenkort aangescherpt

Wijzigingen in wet BIG
In de juridische rubriek 'Terecht' zet advocaat Simona Tiems de meest opvallende wijzigingen van de wet BIG op een rij.

DE MAAND VAN: Gita Gallé

Zorgvisie magazine nr. 9-2018
Juli was een bijzondere maand voor Gita Gallé. Niet alleen vanwege haar vakantie in Portugal, maar ook door het bezoek van minister Bruins. Bovendien moest ze knopen doorhakken voor 2019.

COLUMN: Van meerdere kanten bekeken

Hoogleraar en RVZ-voorzitter Pauline Meurs
Column van Pauline Meurs. Haar boodschap: bekijk de komst van nieuwe technologieën van meerdere kanten.

IN DE PRAKTIJK: Gert Siemons

Hoe is het om van zorgverlener 'opeens' patiënt te zijn? In de rubriek 'In de praktijk' vertelt oud-hoofdinspecteur Gert Siemons deze maand zijn ervaringen.

‘Ik ben geschrokken van hoe de ACM naar fusies kijkt’

Wouter Bos
Wouter Bos neemt afscheid van de gezondheidszorg. Een terugblik op het fusieproces van VUmc en AMC, de komst van EMA en de betaalbaarheid van de zorg.
Verpleeghuiszorg

Het beste van twee werelden

In het Integraal Expertisecentrum Psychogeriatrie ontmoeten het verpleeghuis en de ggz-instelling elkaar. Daar varen zowel de patiënt met onbegrepen probleemgedrag als zijn behandelaars wel bij.

FOCUS: Eindelijk naar België

Focus Nieuwe verdienmodellen
De Drie Notenboomen is dichtbij de export van zijn formules. De pionier in franchiseformules voor zorgondernemers heeft een vergunning om in België te starten met Thomashuizen. In Nederland wordt de expansie afgeremd door wet- en regelgeving.