Home 2020

Laatste artikelen

Verpleging en verzorging

Conny Helder: ‘Ouderenzorg had steeds onvoldoende aandacht bij het RIVM’

Conny Helder, nieuw ActiZ-bestuurslid, knokt bij landelijke partijen om aandacht voor de ouderenzorg. Maar de prioriteit ging in de eerste van de coronacrisis steeds naar de acute zorg. 'De ministers, het RIVM en de GGD’en moeten beseffen dat wij in de verpleeghuizen de tweede marathon lopen.' 
Tech

De uitdagingen van big data

Bij machine learning is niet altijd duidelijk hoe de uitkomst van een algoritme tot stand is gekomen. Er is gebrek aan interpreteerbaarheid. Is het daarom ethisch verantwoord of juist onverantwoord om algoritmen nog niet in te zetten voor de zorg?
Ggz

Kwetsbaar gezin beschermen kan alleen samen

De veiligheid van kwetsbare kinderen ligt in de handen van zorgprofessionals én bestuurders. Het is niet alleen aan jeugdzorg om hen te beschermen. Waarom huiselijk geweld, ook ten tijde van crisis, een multisectorale aanpak vereist.
Ineke Huibregtsen, directeur Prinsenstichting

De agenda van Ineke Huibregtsen

Het nieuwe jaar begint voor Ineke Huibregtsen met financiële gesprekken over de jeugdzorg met de gemeente. Er zijn ook meteen successen te vieren.
Verpleging en verzorging

Innovatie: Taboe op intimiteit in verpleeghuis doorbreken

In het verpleeghuis worstelen zorgverleners met de vraag hoe zij op een goede manier kunnen omgaan met seksuele verlangens van bewoners. Qwiek ontwikkelde een module met erotische content, speciaal bedoeld voor mensen met dementie.
Ziekenhuiszorg
Wilco Peul is neurochirurg en leidt het Universitair Neurochirurgisch Centrum Holland (UNCH), een samenwerking tussen het LUMC, Haaglanden MC en het Haga Ziekenhuis

Aan den lijve: ‘Ik ken de radeloosheid van pijn’

Neurochirurg Wilco Peul kreeg zelf twee hernia's. Het is zijn missie om mensen met chronische pijn door verkeerd behandelde hernia's te helpen hun leven te verbeteren.
Ggz

Muziekcentrum Eiwerk is een goed bewaard geheim

In het Amsterdamse Ei-complex maken mensen met psychische kwetsbaarheid samen muziek. De financiering dreigt nu een einde te maken aan deze unieke vorm van dagbesteding.
Gehandicaptenzorg

Kwaliteitsuitkomsten leidend bij Philadelphia

Regelarme zorg betekent ook regelarm verantwoorden. Maar hoe zorgorganisaties administratieve lasten het beste kunnen beperken, is niet altijd duidelijk. De NZa-beleidsregel 'Vernieuwend Verantwoorden' biedt zorgaanbieders en zorgkantoren de ruimte om daarmee te experimenteren.
huisarts neemt meer tijd voor patiënt

Meer tijd voor de patiënt in huisartsenpraktijk

De stuwende kracht achter de beweging om meer tijd voor de patiënt te krijgen is teleurgesteld. De klinkende resultaten ten spijt komt het initiatief moeizaam van de grond. Toch ziet Hans Peter Jung redenen voor hoop dat de pilot in zijn regio - net als in Gorinchem - wordt uitgebreid.
Tech
Jouke Tamsma, medisch directeur TechMed Centrum

‘Wij overbruggen de kloof naar de markt’

Internist Jouke Tamsma is benoemd tot medisch directeur van het nieuwe TechMed Centrum van de Universiteit Twente. Een plek waar opleiding, onderzoek en innovatie samenkomen.