Home 2019

Laatste artikelen

Wijze Raad: Governance bij organisatieverandering

Dit is geen verhaal van een expert die zegt dat zorgbestuurders het altijd slecht doen als het gaat om change management. Maar beter kan het altijd. En changemanagementadviseur Wouter ten Have heeft een aantal wetenschappelijke en praktische adviezen om deze veranderprocessen beter te laten verlopen.
persoonsgerichte zorg

Persoonsgerichte zorg: ‘de derde revolutie’

Big data en machine learning kunnen de zorg op maat snijden voor patiënten. Dat vergroot het behandelsucces enorm, zeggen 'believers'. Maar de weg naar de praktijk is lang en hobbelig.

De agenda van: Ineke Wever

Medewerkers binden en boeien is een kwestie waar menig zorgbestuurder mee worstelt. Zo ook Ineke Wever van Opella. Om medewerkers te binden organiseerde ze voor het eerst een 'Opella-experience'.
Dementie draaglijker

Hoe dementie draaglijker te maken

Ruim 270.000 mensen in Nederland hebben dementie. In 2040 zijn dat er naar verwachting ruim een half miljoen. Gelukkig verhogen interventies met een positieve benadering de kwaliteit van leven. Ook zijn mens en technologie vaker partners in crime. Nu de financiers nog.
Regeldruk
Onuitroeibare regeldruk

Bureaucratie lijkt onuitroeibaar

Komt de zorg van het registratievirus af? In het sociale domein treedt oud-minister Rita Verdonk op als breekijzer. De ggz pakt het probleem bij de wortels aan. Huisartsen vechten tegen een veelkoppig monster. Gelukkig is er hoop.

‘De zorg was he-le-maal versnipperd, ons aanbod is geïntegreerd’

Een dubbel ziekenhuisfaillissement is bepaald geen dagelijkse kost in de Nederlandse zorg. De rechtbank in Amsterdam schrijft dan ook geschiedenis als ze op 29 oktober 2018 het MC Slotervaart en de MC IJsselmeerziekenhuizen failliet verklaart. Veel tijd om stil te staan bij de historische betekenis van deze dag heeft bestuursvoorzitter Relinde Weil van het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk niet. Als potentiële overnamekandidaat van het failliete MC Zuiderzee in Lelystad is het alle hens aan dek in Harderwijk. ‘Ik heb van mijn leven niet zo hard gewerkt’, blikt Weil op de reddingsoperatie terug.

Kwaliteitsbeleid in de zorg
Gentle Teaching: Medewerkers gebruiken handen, stem en ogen om contact te maken en interactie te stimuleren

Gentle Teaching haalt mensen met een beperking uit isolement

Prinsenstichting in Purmerend behaalt goede resultaten met Gentle Teaching, een methodiek om mensen met verstandelijke beperkingen uit hun isolement te halen. Vanuit de ouderenzorg en de ggz is nu ook belangstelling.

Radiologie koploper met nieuwe technologie

Medische beeldvorming brengt met steeds geavanceerdere technieken het lichaam van de patiënt in kaart. Het is essentieel voor medisch specialisten tijdens diagnosevorming. De stappen naar volwassen ziekenhuisbreed beeldmanagement.
E-health
praktijkvariatie borstkanker, universiteit twente, iknl

Informatie in stukjes op maat

Sinds mei dit jaar kunnen borstkankerpatiënten die een borstbesparende operatie in het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop moeten ondergaan, de app Anna Zorg(t) downloaden. De app geeft de patiënten belangrijke informatie over het onderzoek, de operatie, revalidatie en de nazorg.
E-health
De consument hecht waarde aan de vertrouwde relatie met de eigen arts

Digitale dokter, dichterbij dan je denkt

De zorg in Nederland is goed geregeld. Zo goed dat digitalisering soms minder urgentie heeft dan in het buitenland. Hoe kunnen we toch het optimale halen uit de nieuwe technologie? Een plan in drie stappen.