Blinde vlek voor verpleegkundigen

Bestuurders moeten hard aan de slag met de differentiatie tussen hbo- en mbo-verpleegkundigen. Anders gaat hun ziekenhuis achterlopen met kwaliteit.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
verpleegkundigen
Verpleegkundigen overleggen aan het bed van een patiënt over de verzorging. Beeld: iStock

Hoeveel verpleegkundigen heeft uw ziekenhuis? Hoeveel van hen zijn hbo en hoeveel mbo geschoold? Ziekenhuisbestuurders kijken haar vaak glazig aan als ze hun deze vragen stelt, vertelt Marieke Schuurmans, hoogleraar verplegingswetenschap UMC Utrecht. Ze adviseert als chief nursing officer al ruim drie jaar de minister van VWS over zaken die verpleegkunde aangaan. ‘Bestuurders zien verpleegkundigen als een homogene groep, die een bepaalde hoeveelheid kosten met zich meebrengt. Het is aan de hr-afdeling om te zorgen dat er voldoende zijn. Maar wat verpleegkundigen precies doen, wat hun toegevoegde waarde is, daarop moeten bestuurders vaak het antwoord schuldig blijven. Hun focus ligt

0
201

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.