Leren en verbeteren op alle niveaus

Het nieuwe kwaliteitsdenken gaat over relationele zorg en het lerend vermogen binnen zorgorganisaties. Andries Baart en Jan Kremer discussiëren over de zoektocht naar wat kwaliteit van zorg is.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Een goede relatie tussen zorggever en -ontvanger is een middel om tot goede zorg te komen. Foto: Kzenon/stock.adobe.com

Het huidige kwaliteitsdebat is te plat en te instrumenteel, te veel in termen van goed en fout, vindt oud-hoogleraar Andries Baart. Het doet geen recht aan de complexe praktijk waarin problemen vaak langdurig en meervoudig zijn. Kant-en-klare evidence-based oplossingen zijn niet voorhanden. Patiënten en betrokken zorggevers moeten met elkaar uitvinden wat goede zorg is. Werkelijk goede zorg komt altijd relationeel tot stand, schrijft Baart in zijn nieuwe boek ‘De ontdekking van kwaliteit’.

U heeft het in uw boek over doodlopende wegen. Waar doelt u op? Baart: ‘Er hangt een verandering in de lucht in het denken over kwaliteit. Er is

0
94

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.