Met kaalslag bedreigd

Bestuurders uit de jeugdzorg luiden de noodklok. Sinds de decentralisatie kampt de sector met financiële misère en geldverslindende bureaucratie. En de vooruitzichten beloven weinig goeds. Maar een oplossing is niet een-twee-drie gevonden.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Nailia Schwarz/stock.adobe.com

Gemeenten die achteraf betalen, een administratief apparaat dat steeds verder uitdijt en een budgetkrimp van ten minste 15 procent. Het zijn allemaal zaken die er volgens Stephan Valk, bestuursvoorzitter Parnassia Groep, en Esther Reinhard, directeur van Curium, aan hebben bijgedragen dat de jeugdzorg het momenteel erg moeilijk heeft.

Als de betrokken partijen niet ingrijpen, worden de knelpunten in de jeugdzorg structureel, waarschuwt de Transitie Autoriteit Jeugd in haar jaarrapportage. Het gevolg: aanbieders die de mogelijkheid hebben, stoten de jeugdzorg af en richten zich enkel nog op geestelijke gezondheidszorg voor volwassenen.

Uit de jaarrapportage 2016 van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ)

0
73

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.