Sturen op ongeplande heropnames

Ongeplande heropnames zijn belastend voor patiënten en kostbaar voor ziekenhuizen. Specialisten in het UMC Utrecht en het AMC nemen heropnames onder de loep om de zorg te verbeteren.
Foto: Fotolia

Amerikaanse ziekenhuizen krijgen niet langer betaald voor ongeplande heropnames. Als er na een operatie een bloeding of een infectie optreedt, is de rekening voor het ziekenhuis. In Nederland is dat anders. Daar zijn heropnames vaak ‘extra business’. De specialist opent een nieuwe dbc en het ziekenhuis krijgt meer omzet.

‘Niet alle heropnames zijn door het ziekenhuis te vermijden’

‘Ons bekostigingssysteem stimuleert niet om ongeplande heropnames aan te pakken’, zegt anesthesioloog Cor Kalkman. Hij leidt in het UMC Utrecht een project waarin artsen de heropnames van groepen patiënten onder de loep te nemen. ‘Amerikanen zijn goed in de financiële prikkels in

0
51

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in