TERECHT: Maak beleid afdwingbaar

Overtredingen van protocollen komen regelmatig voor. De zogeheten Barbiegate is wel een van de bekendste. Twee ontslagzaken illustreren dat als beleid omtrent privacy en patiëntveiligheid onvoldoende bekend of onuitvoerbaar is, dat beleid niet af te dwingen is. Dat ondermijnt de slagvaardigheid van de zorginstelling.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Illustratie: Pluisproducties

Een afdelingssecretaresse had het epd van een patiënt, tevens collega, geraadpleegd zonder bestaande behandelrelatie of andere noodzaak. Zij werd op staande voet ontslagen. De secretaresse stelde dat zij het dossier moest inzien voor de bedbezetting. Dat verweer hield geen stand bij het Hof Amsterdam. Het Hof overwoog dat zij zich hiervoor had kunnen beperken tot het aanklikken van één tabblad van het epd en niet 26 maal had hoeven doorklikken. De secretaresse had aldus onrechtmatig gehandeld. Daarbij speelde mee dat zij bekend was met de gedragscode van het ziekenhuis, die is ingebed in de cultuur van het ziekenhuis en waarover

0
42

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.