Zorgvisie ict magazine nr. 3, 2019

  Zorgvisie ict magazine nr. 3, 2019
  Coverfoto: Allard de Witte

  Het coverinterview is met Jeroen van den Hoven. De toekomst is geen volledige automatisering en robotisering, aldus de AI-professor. ‘Het is de combinatie van mensen en machines die geweldige prestaties kan leveren.’ Verder een artikel over het Deventer Ziekenhuis dat buiten de commerciële partijen om voor de huisartsen een ict-infrastructuur heeft gebouwd. En een verslag van de VR-cabine, waarin verstandelijk gehandicapten tot rust komen.

  Alice 2.0

  Pionieren met Alice

  De sociale robot Alice was in 2015 een succes. Een nieuwe versie, Alice 2.0, wordt op basis van open source ontwikkeld samen met de gebruikers.

  Patients Know Best

  Shake-out op pgo-markt

  De Nederlandse markt voor pgo's zal de komende tijd flink door elkaar worden geschud. Dat voorziet CEO Mohammad Al-Ubaydli van het van oorsprong Britse Patients Know Best. 'De meeste bedrijven die nu actief zijn, zullen er over twee jaar niet meer zijn.'

  Jeroen Van Den Hoven

  ‘Mensen hebben waarden, machines niet’

  Jeroen van den Hoven, hoogleraar Ethiek en Technologie in Delft, waarschuwt voor de gevaren van AI in de zorg. Te weinig of te veel gegevens bijvoorbeeld, of verzekeraars die precies willen weten wanneer je doodgaat.

  Pag12 13 Online Review

  De waarde van online reviews

  Online beoordelingen door patiënten: de zorgsector staat er nog wat aarzelend tegenover. Toch kunnen de reviews zowel arts als patiënt helpen.

  Columnist van Zorgvisie ict magazine

  Column Johan Vos: De kracht van de massa

  Technologische innovaties breken pas echt door als de meerderheid van de beoogde doelgroep mee gaat doen. Daar zit de crux als het gaat om de doorbraak van e-healthtoepassingen. U en ik gebruiken ze niet.

  iZi-ervaarwoning

  Geen klik met e-health bij belangrijke doelgroep

  Waarom is er nog geen match tussen e-health, ouderen en mantelzorgers? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de wensen en de vaardigheden te weinig zijn meegewogen in de ontwikkelingen van technologische toepassingen.

  Columnist Zorgvisie ict magazine

  Column Jan Christiaan Huijsman: Van pgo naar platform, met urgentie!

  Column van Jan Christiaan Huijsman, die pleit voor snelle omarming van platformen in de zorg.

  Sensiks-pod

  Een cabine die de zintuigen prikkelt

  Een speciale cabine waarin je voelt, ruikt, hoort, ziet én proeft zorgt voor ultieme ontspanning. Sensiks maakt het mogelijk met sensory reality technologie. Cliënten van Philadelphia genieten ervan.

  Technologie In Het Ziekenhuis

  Deventer Ziekenhuis levert ict-infrastructuur voor huisarts

  Het Deventer Ziekenhuis levert ook de komende vijf jaar de ict-infrastructuur voor de huisartsen in de regio. 'Hiermee kunnen we efficiënter werken en veel dubbel werk en kosten voorkomen.'

  Dewever

  Leven in vrijheid

  Veiligheid versus vrijheid van de bewoners is een belangrijk thema in de zorg. Het ene hoeft het ander niet uit te sluiten. Dat laten De Wever, Vivium en Siza zien met hun technologische innovaties.

  Connected Pulse Program

  Redding binnen zes minuten

  In de Verenigde Staten is Philips betrokken bij een programma om het aantal sterfgevallen door een plotselinge hartstilstand te laten dalen. Het Connected Pulse Program bouwt voort op een succesvol Nederlands proefproject. Dat leidde hier al tot 1100 AED's in de openbare ruimte.