Zorgvisie magazine nr. 1, 2020

  Cover01 2020

  In dit nummer onder meer: bij Humanitas Deventer merken ze niets van personeelstekorten in de zorg; integendeel. Overal elders wel, maar de nieuwe cao-afspraken voor alle zorgsectoren trachten de zorg aantrekkelijker te maken voor werknemers. In het interview vertelt Peter de Visser, directeur van de zorgpoot van schoonmaakbedrijf Facilicom, hoe Incluzio verder bouwt aan zijn succes.

  Paula Nelissen

  ‘Bij grootschalige ict-projecten moet je geen Calimero zijn’

  Zorgorganisatie Oktober boog een forse achterstand in de ict om in een voorsprong. Ze wonnen er drie prijzen mee. Bestuurder Paula Nelissen legt uit hoe. 

  Ester Bartholet van Praktijk Ouderengeneeskunde Bertholet

  Multidisciplinaire eerstelijnsouderenzorg halveert zorgkosten

  Multidisciplinaire eerstelijnsouderenzorg met een specialist ouderengeneeskunde voorkomt opnames. Ouderen hebben meer kwaliteit van leven in hun eigen omgeving en het halveert zorgkosten. Toch heeft de innovatie na negen jaar nog steeds geen structurele financiering.

  Rick Brink is tot 2021 door KRO-NCRV aangesteld om te lobbyen voor een betere positie van gehandicapten. Foto: Stijn Ghijsen

  Minister Gehandicaptenzaken Rick Brink: ‘Kleur vaker buiten de lijntjes’

  ‘De minister van Gehandicaptenzaken is enorm nodig. Daar ben ik aan de ene kant heel blij mee, want ik bezig met de goede zaak. Maar aan de aan de andere kant baal ik. In een welvarend land als Nederland moeten sommige dingen echt beter’, zegt Rick Brink, sinds juni 2019 de minister van Gehandicaptenzaken bij KRO-NCRV.

  RVS-voorzitter Jet Bussemaker

  Column Jet Bussemaker: Rauwe werkelijkheid

  'Een veelheid aan actoren die werken vanuit verschillende professionele en beleidsmatige logica’s ontneemt het zicht op menselijke waardigheid', schrijft Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

  Aan Den Lijve Van Den Heuvel Zv

  Jaap van den Heuvel: ‘Empathie tonen is voldoende’

  Talloze malen was Jaap van den Heuvel (64), bestuurder van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, als arts-assistent bij openborst-operaties. Op 29 mei 2019 was hij zelf aan de beurt. In de rubriek Aan den lijve van Zorgvisie magazine nr. 1 2020, vertelt hij er over. 

  Peter De Visser, Incluzio, Iov Zorgvisie

  Peter de Visser: ‘Managers moeten zorgprofessionals niet in de weg lopen’

  Peter de Visser, Zorgmanager van het Jaar 2019, laat met Incluzio een frisse wind waaien in de zorg. ‘Er wordt te veel gezeurd en geklaagd. Wij gaan gewoon aan de slag en vernieuwen binnen het zorgstelsel zoals het is.' 

  Willy Keijzer Zv

  De digitale kluis van Zo-Dichtbij bergt sociale informatie veilig op

  ‘Ik heb me altijd verbaasd over de hoeveelheid verborgen leed en eenzaamheid. Wat gaat hier nou mis?', zegt Wally Keijzer in Zorgvisie magazine. Ze ontwikkelde het platform Zo-Dichtbij, een digitale wegwijzer voor wonen, zorg en welzijn. Mensen krijgen toegang tot een persoonlijke digitale kluis. 

  Redactioneel Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020

  Redactioneel: De paria’s van de zorg

  Marktwerking, het mechanisme waar in 2006 de nieuwe Zorgverzekeringswet omheen is opgetuigd, is verworden tot de paria van de zorgbegrippen. Dat schrijft hoofdredacteur Simon Broersma in Zorgvisie magazine, dat 17 januari verschijnt. 'Slechts een enkeling wil het woord nog in de mond nemen.' 

  Simona Tiems660

  Column: Wanneer kan het beroepsgeheim doorbroken worden?

  'Het is jammer dat het zwijgen van een zorgaanbieder vaak wordt uitgelegd als een weigering om te spreken', schrijft Simona Tiems, advocaat gezondheidsrecht bij Legaltree, in Zorgvisie magazine. Maar het beroepsgeheim kan alleen in bijzondere situaties doorbroken worden. 

  Regiozorg660

  Wie wijst de weg?

  Samenwerken in de regio wordt gezien als dé oplossing voor de grote knelpunten in zorg. Maar soms lijkt de oplossing zelf het probleem te worden. Wie neemt de regie?

  Cao

  De strijd voor betere cao’s

  In de financieel zwakke zorgsector zijn na veel overleg stevige cao's afgesloten. De loonsverhogingen zijn fors en er is volop aandacht voor secundaire arbeidsvoorwaarden. De vraag is wel: hoe gaan werkgevers dit betalen?

  Wijze Raad: een krachtiger verpleegkundige stem

  Hoe kunnen zorgbestuurders ervoor zorgen dat de verpleegkundige stem beter gehoord wordt in de bestuurskamer? Twee Chief Nursing Officers (CNO) en een interim-bestuurder van V&VN, weten wel raad met die vraag.

  Transformatiegelden

  Transformatiegelden rollen langzaam richting ziekenhuizen

  Zomer 2019, toen de transformatiegelden voor ziekenhuizen een half jaar beschikbaar waren, lag het geld grotendeels nog op de plank. Inmiddels laten de zorgverzekeraars het langzaam richting de ziekenhuizen rollen.

  Ageeth Ouwehand, voorzitter raad van bestuur Beweging 3.0

  De agenda van: Ageeth Ouwehand

  Het einde van het jaar 2019 betekende voor Ageeth Ouwehand vooral vooruitkijken. Dat deed ze voor de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS), voor haar eigen Beweging 3.0, én voor de NZa in het kader van een nieuwe bekostiging voor de verpleeghuiszorg.

  Jzojp Arno Massee

  ‘Financiële prikkels werken averechts’

  De productieprikkel in het zorgstelsel beloont ziekenhuizen en medisch specialisten voor behandelingen. De financiële prikkels staan daarmee haaks op het programma De Juiste Zorg op de Juiste Plek.