Zorgvisie magazine nr. 2, 2021

  Cover 270x370

  In deze verkiezingsspecial een terugblik op vier jaar beleid van de VWS-bewindslieden De Jonge en Blokhuis. Een profiel van de later aangetreden VWS-minister Van Ark en een overzicht van de zorgparagrafen uit de verkiezingsprogramma’s van de zeven grootste politieke partijen.

  Online Jan Kremer Foto Studio38c

  Jan Kremer: ‘Arts is gast in het leven van patiënten’

  Zijn eigen ervaring als patiënt na een acute hernia leerde gynaecoloog Jan Kremer onder meer dat het goed zou zijn als ‘de kennis van de specialisten beter verbonden wordt met de kracht van huisartsen om het brede plaatje te zien’.

  Joppe

  Enthousiasme en trots houden stand tegenover negativiteit

  Hoewel heftig en verontrustend, negatieve reacties weerhouden Zorggroep Elde Maasduinen er niet van 'de kop boven het maaiveld uit te steken'.

  Bert Kleinlugtenbeld Zv

  De agenda van Bert Kleinlugtenbeld: ‘Marktwerking past niet bij de acute zorg’

  Plannen maken voor het vernieuwen en herindelen van het ziekenhuis neemt de nodige tijd in beslag in de agenda van Bert Kleinlugtenbeld, bestuursvoorzitter bij Nij Smellinghe. Ook wordt zijn agenda nog steeds beheerst door covid-19.

  Zorgrobot Maatje Zv

  Zorgrobot Maatje re-activeert kinderen met kanker

  De kleine beweeglijke robot Maatje wordt in het Medisch Spectrum Twente voor het eerst gekoppeld aan wearables en sensoren. Daardoor kan de robot zijn gedrag aanpassen op fysieke reacties van kinderen, zoals een versnelde hartslag.

  Klaasmeersma1

  Column: Schraptaak voor het nieuwe kabinet

  Het regeerakkoord van Rutte-IV is nog niet geschreven, maar ik durf de stelling aan dat ‘minder regels in de zorg’ daarin een plek zal krijgen.

  Lobby Zorg Zv

  Crisis legt verhoudingen bloot: cure gaat steevast voor care

  De coronapandemie heeft de zorg op scherp gezet en laat de pikorde in de sector zien. Naar artsen en cure lijkt Den Haag beter te luisteren dan naar verpleegkundigen en care. Tijd voor meer haantjes de voorste in de lobby’s?

  Redactioneel Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020

  In de luwte en vol in de wind

  Het zit er bijna op voor de VWS-bewindslieden Hugo de Jonge en Paul Blokhuis. Terugkijkend heeft de coronacrisis hun plannen aardig door de war geschopt.

  Hugodejonge Foto Minvws

  De erfenis van Hugo de Jonge

  De ambities van Hugo de Jonge waren hoog toen hij aan de slag ging als minister van VWS. Wat is er terechtgekomen van zijn actieprogramma's? Of is het functioneren van De Jonge als corona-minister bepalender voor zijn erfenis?

  Tweede Kamerverkiezingen Anp

  Wensen en ambities

  Veel aandacht voor de zorgsector in de programma's van de zeven grootste politieke partijen voor de Tweede-Kamerverkiezingen. Ze zijn het over veel dingen eens, zoals preventie, digitalisering, minder bureaucratie en betere beloning van zorgpersoneel. De meningen lopen uiteen over de marktwerking, het eigen risico en samenwerking tussen zorgpartijen.

  Tamara Van Ark Foto Minvws

  ‘Van Ark is door de wol geverfd’

  Op VWS was ze in 2020 een nieuw gezicht, maar een nieuwkomer is Tamara van Ark allerminst. Zorgvisie verzamelde reacties uit het veld op het optreden van de VVD-minister voor Medische Zorg en Sport.

  Paul Blokhuis Foto Minvws

  De erfenis van Paul Blokhuis

  Na vier jaar Rutte-III maakt Zorgvisie de balans op: wat zijn de wapenfeiten van dit kabinet? Specifiek, wat heeft staatssecretaris Blokhuis bereikt in de ggz? En wat heeft hij laten liggen?

  Jeroen van den Oever, Fundis

  Iedereen praat mee over de zorg in Zoetermeer

  Het plan van alle grotere zorgpartijen in Zoetermeer is uniek. Ten eerste besloten ze samen te werken over alle disciplines heen. Bovendien: de constructie waarin die samenwerking vorm heeft gekregen, is een primeur voor Nederland. Ze richtten de Vereniging Gezondheidsregio Zoetermeer op.

  Getouwtrek Om Medicijn

  Waar voor je geld: discussie over dure weesgeneesmiddelen

  Zorginstituut Nederland wordt strenger voor dure niet-oncologische weesgeneesmiddelen. Vanaf dit jaar worden die vaker alleen onder strikte voorwaarden vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering.

  Praktische Wijsheid

  Weten wat je te doen staat

  Praktische wijsheid, oftewel het vermogen om te bepalen en te doen wat goed is, floreert binnen de medische context onder twee voorwaarden: een organisatie van zorg die ruimte biedt voor reflectie én voor goede relaties. Dat stelt Marij Bontemps op basis van haar promotieonderzoek.

  Essay Regio

  Zorgbeleid 2021-2025: alles draait om samenwerking in de regio

  Zorgvernieuwing versnellen; professionals behouden; externe budgettering; regionaal samenwerken: in acht woorden vatten gezondheidseconoom Guus Schrijvers en filosoof Robert Mouton hun voorstellen samen voor het gezondheidszorgbeleid 2021-2025. Met vele goede voorbeelden onderbouwen zij hun betoog.