Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Enthousiasme en trots houden stand tegenover negativiteit

Jacqueline Joppe
Met alle goede bedoelingen steken we onze kop boven het maaiveld uit, aldus de bestuurder van Zorggroep Elde Maasduinen. Dat dit behalve positieve ook negatieve reacties kan oproepen, beseft ze maar al te goed. ‘Maar de omvang en impact lijken steeds groter te worden.’
Joppe
Foto: Bert Jansen

Begin 2021 was het zover: de eerste corona-vaccinaties konden gezet worden. De vraag was of de vaccinatiebereidheid hoog genoeg was. Omdat Zorggroep Elde Maasduinen hard getroffen werd in de eerste golf, mochten we de eerste zorgmedewerkers naar voren schuiven. Sanna, Lucas en Linda stonden vooraan. Ze werden gevaccineerd in het Hart van Brabant, onder het toeziend oog van pers. De plek waar corona als eerste hard toesloeg in het land, werd de plek waar ook de hoop op beterschap begon.

Bij Jinek

Al snel sprak men over het Sanna-effect. Ze was te zien in Jinek en kwam later zelfs terug in de persconferentie van Mark Rutte en Hugo de Jonge. De vaccinatiebereidheid steeg, kranten kopten dat de telefoonlijn voor de vaccinatie-afspraak door ‘het Sanna-effect’ overbelast was en de positieve reacties van andere zorgmedewerkers bereikten Sanna snel.

Zonder enige genade

Ik zou graag melden dat dit het einde van deze gebeurtenis was: ‘eind goed, al goed’. Helaas zat er nog een rauw randje aan. De negatieve reacties waren zonder enige genade, kwamen via alle kanalen en waren persoonlijk . Niet alleen richting Sanna, maar ook richting collega’s, bestuur en communicatiemedewerkers. De opmerkingen en complottheorieën dreunden nog lang na in onze hoofden en in de hele organisatie. In meetings over een nieuwe videocampagne waarin medewerkers te zien zouden zijn, werd al snel geschrokken gevraagd: ‘… maar die negatieve reacties dan?’

Bedreigingen

Ook eerder al moesten we naar aanleiding van bedreigingen in gesprek met de politie. Met alle goede bedoelingen steken we onze kop boven het maaiveld uit. Naïef zijn we niet. Kans op negatieve reacties is er altijd, maar de omvang en impact lijken steeds groter te worden.
De tendens zie je op veel grotere schaal. Kijk naar de rellen in het land toen de avondklok inging. Een avondklok die werd ingesteld na lange debatten, in een democratisch land. Verschillen van mening is een absoluut recht, maar het gaat veel verder dan dit. Ik wil niet geloven in uitersten, in meerdere kampen. Wel vraag ik me af waar we elkaar nog in vinden, als de democratie niet meer leidend is.

Werkgeluk

De negativiteit en angst daarvoor maken het soms aanlokkelijk om even onder de radar te blijven. Maar is dat de oplossing: ons laten regeren door angst? Ondernemen is risico’s nemen. Daarom blijven we praten over werkgeluk in deze tijden. Over zonder angst je werk kunnen doen. We zijn trots op onze sector en onze medewerkers die zich elke dag vol enthousiasme inzetten in de zorg en daarbij hun kop boven het maaiveld uit blijven steken!

Deze column van Jacqueline Joppe, bestuurder van Zorggroep Elde, verschijnt in Zorgvisie magazine 2.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.