Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In de luwte en vol in de wind

Simon is hoofdredacteur en uitgever van de merken Skipr en Zorgvisie. Daarnaast geeft hij bij Bohn Stafleu van Loghum ook managementboeken voor de zorg uit en is hij dagvoorzitter en presentator van webinars.
Het zit er bijna op voor de VWS-bewindslieden Hugo de Jonge en Paul Blokhuis. Terugkijkend heeft de coronacrisis hun plannen aardig door de war geschopt.
Redactioneel Zorgvisie tech magazine nr. 1, 2020
Simon Broersma, hoofdredacteur Zorgvisie. Foto: Stijn Rademaker
Op 26 oktober 2017 werd het derde kabinet onder leiding van Mark Rutte geïnstalleerd. Het ministerie van VWS kreeg drie nieuwe bewindslieden: Bruno, Hugo en Paul. Bruno zou de erfenis van Edith bewaken, actieman Hugo zou de zorg van bijna al zijn problemen afhelpen en staatssecretaris Paul kreeg de hoofdpijndossiers preventie en ggz toebedeeld. Met drie bewindslieden op het ministerie zou het almaar kostbaarder wordende varkentje dat de zorg is, wel gewassen worden. Het motto van dit kabinet? ‘Vertrouwen in de toekomst’. Wie kon bevroeden dat die toekomst anno 2021 zo anders zou zijn dan in 2017 werd voorzien.
Hugo, Bruno en Paul gingen enthousiast aan de slag en grossierden in hoofdlijnenakkoorden, actieplannen, overlegtafels, houtskoolschetsen, contourennota’s, kwaliteitskaders en andere oplossingen waar menigeen nog niet eerder van gehoord had. De zorg werd ontregeld, op de juiste plaats gegeven, in twaalf actieprogramma’s gevat, failliet verklaard (in ieder geval twee ziekenhuizen), gered (een ander ziekenhuis) en verbeterd. De toekomst zag er rooskleurig uit.
En toen werd het 2020 en kwamen langzaam maar zeker de berichten binnen over een nieuw virus dat in Wuhan… , herstel: in Noord Italië, ehhh, ik bedoel, tijdens carnaval onder de rivieren… , nee, overal tot in de haarvaten van onze samenleving, van drie hoog achter in Amsterdam tot Noordoost-Groningen, van IC tot verpleeghuis, toesloeg. En waar Bruno en Hugo vol frisse moed bezig waren de zorg beleidsmatig te verbeteren, moesten ze ineens transformeren in crisismanagers. Mondkapjes en andere beschermende middelen binnenhalen, extra IC-bedden neerzetten en bemensen, vaccins kopen en verspreiden. Zaken die moeilijk in een toekomstvisie verwerkt kunnen worden.
In het speciale verkiezingsnummer van Zorgvisie dat op vrijdag 12 maart verschijnt, maken we de balans op van vier jaar zorg onder dit kabinet. Wat waren de plannen? En zijn deze plannen ook werkelijkheid geworden? Wie heeft er het meeste invloed op die plannen en wie niet? En we kijken naar de toekomst. Wat willen de politieke partijen in deze veranderende tijd met de zorg gaan doen? U leest het in het maartnummer van Zorgvisie magazine.

1177 dagen, zo lang zat het kabinet-Rutte-III in het zadel. Bruno viel met 875 dagen wat eerder van het paard, maar Hugo en Paul bereikten, mede dankzij Martin en Tamara, ieder op hun eigen wijze de eindstreep. Paul in de luwte en Hugo in de storm.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.