Zorgvisie magazine nr. 4, 2021

  Cover Zvm04 270x370

  Het coverinterview is deze keer met Helen Mertens en Anniemie Schols, respectievelijk de voorzitter en vice-voorzitter van het MUMC+. Zij willen samenwerken in de regio om de gezondheidsverschillen onder de Limburgse bevolking te verkleinen.

  Verder een interview met Stefan Valk. De bestuursvoorzitter van Parnassia voerde drie rechtszaken. Hij vertelt wat zoiets met de organisatie doet.

  Erwin Bos 660x440

  ‘Een commissariaat is geen erebaantje meer’

  De tijd dat een commissariaat een erebaan was, is allang voorbij. In toezicht gespecialiseerd advocaat Erwin Bos raadt dan ook aan om goed na te denken voordat je een functie als commissaris aanvaardt, ook al vanwege kwesties van aansprakelijkheid.

  Zyitga 3

  Primeur: ongebruikt duur kankermedicijn verstrekt aan andere patiënt

  Voor het eerst is een al uitgegeven medicijn onder strikte voorwaarden van de apotheek heruitgegeven aan een andere patiënt. Het gaat om meerdere verpakkingen van het prostaatkankermedicijn Zytiga, met een totale waarde van 9000 euro.

  Stephan Valk: 'Het resultaat van de huidige klinische tarieven voor 2020 is dat je hiervoor nu alleen de minimale bezettingsnorm kunt inzetten.'

  Stephan Valk: ‘Aanbesteden maakt meer kapot dan je lief is’

  Een rechtszaak voeren om zorg te kunnen blijven leveren, is geen pretje. Wat doet dat met je organisatie? Wat levert het op? Stephan Valk, bestuursvoorzitter van de Parnassia Groep, voerde de afgelopen twee jaar drie grote rechtszaken – en won ze allemaal. ‘Het is niet fijn, maar het moet gebeuren.’

  Godfried Barnasconi

  De agenda van Godfried Barnasconi: ‘Door corona beseft iedereen hoe belangrijk samenwerking is’

  Corona hakte erin bij Cordaan. Nu ziet bestuursvoorzitter Godfried Barnasconi aan sommige afspraken in zijn agenda dat de crisis bepaalde noodzakelijke ontwikkelingen een zetje heeft gegeven.

  Gwen Vuurberg

  Aan den lijve: ‘We vertellen patiënten rust te nemen, maar zijn daar zelf bang voor’

  Twintig jaar was Gwen Vuurberg toen ze op een dag buikpijn kreeg die niet overging. Op een echo was iets te zien op de alvleesklier. Dat kan niet, zei de arts, je bent geen vijftig. Het kon dus wel. Vuurberg had een tumor.

  Dieuwke Hooft Graafland Loyens & Loeff

  Column Terecht: Van Wtzi naar Wtza

  Op 1 januari 2022 treedt de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) in werking. Advocaat Dieuwke Hooft Graafland omschrijft in de rubriek Terecht in Zorgvisie magazine in een notendop enkele actiepunten die daar uit voortvloeien. 

  Plussen En Minnen

  ‘Bezuinigen’ op de zorg, een verwarrend begrip

  Patiënten en hulpverleners verstaan onder bezuinigen op de zorg iets anders dan beleidsmakers. Een kwestie van verschillende perspectieven, leggen Xander Koolman en Bram Wouterse uit.

  Annemie Schols En Helen Mertens

  Helen Mertens en Annemie Schols: ‘We willen een gezonder leven in Limburg’

  De coronacrisis leert dat zorgaanbieders meer bereiken met samenwerking dan met marktwerking. Het Maastricht UMC+ leidt de inzet op gezondheid en preventie in Limburg. ‘Het lukt alleen als we samen de schouders eronder zetten’, zeggen de bestuurders van het MUMC+.

  Duurzaamheid Green Deal

  Samenwerken voor een groene toekomst

  Duurzaamheid krijgt een steeds belangrijkere plek in het zorginkoopbeleid van zorgverzekeraars. De aandacht van individuele zorgaanbieders voor de Green Deal Duurzame Zorg is echter gering. ‘Bestuurders, artsen en verzekeraars beseffen niet wat ons te wachten staat.’

  Werk Voor Mensen Met Lvb

  ‘Inclusie gaat over ervaren kwaliteit van zorg’

  De overname van de Zeeuwse zorgaanbieder Arduin door 's Heeren Loo leidde dit jaar tot Kamervragen. Die ophef past in de traditie van de eigenzinnige organisatie, die streed voor inclusie van mensen met een beperking.

  Snijden In Het Eigen Vlees

  Ziekenhuizen moeten snijden in het eigen vlees

  Sinds een jaar of twintig probeert de Nederlandse overheid ziekenhuizen zo ver te krijgen hun zorg doelmatiger in te richten. Maar 'het veld' heeft daar zo zijn eigen ideeën over. Verslag van een strijd die nog lang niet gestreden is.

  Medisch Specialisten

  Einde msb stapje dichterbij

  De roep in de politiek om alle specialisten in loondienst te nemen krijgt steun van juristen. Zij zien geen belemmering om dit bij wet te regelen. De Federatie Medisch Specialisten voorziet chaos.

  Jeugdzorg

  ‘Rijk en gemeente zitten elkaar in de weg’

  Er moet iets gebeuren met de jeugdzorg. Gemeenten hebben structureel een financieel tekort en de wachtlijsten lopen op. Na het advies van de stuurgroep-Sint publiceerde het Nederlands Jeugdinstituut zijn position paper. Belangrijkste boodschap: een stelselwijziging gaat niet helpen.

  Nieuwkomer Van Buiten Zorg

  De zorg als nieuwe uitdaging

  In de rubriek Nieuw bloed spreken we met leidinggevenden in de zorg die uit een andere sector komen, bijvoorbeeld uit het bankwezen of de sportwereld. Wat valt hun op? En wat zijn de verschillen en uitdagingen?

  Simon Broersma

  Redactioneel: radicaal anders denken

  Het einde van de coronapandemie lijkt voor de Nederlandse samenleving in zicht. Er sluimert echter al een nieuwe crisis: de zorgcrisis. Een crisis die gaat over vergrijzing, oplopende zorgkosten en arbeidstekorten.